Stor brist på krogpersonal när restriktionerna lättas

Pandemin har gjort att många som tidigare arbetat inom restaurangbranschen valt att byta bana, vilket nu får konsekvensen att det råder kraftig personalbrist på Gotlands krogar och restauranger.

Engla Falk gör sin första sommar på S:t Hans café.

Engla Falk gör sin första sommar på S:t Hans café.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-06-03 07:05

När coronapandemin slog till under våren 2020 drabbades hotell- och restaurangbranschen hårt, vilket bland annat ledde till att många sades upp på grund av både ekonomiska skäl och arbetsbrist. Många valde därför att byta bransch, vilket får rejäla konsekvenser när de gotländska krögarna nu förbereder sig för en sommar med vissa lättnader i restriktionerna och mycket folk på ön.

– Det har definitivt varit jobbigare än vanligt. Jag har upplevt att det varit svårt att rekrytera restaurangpersonal under flera år, men i år har det varit ännu värre. Flera av våra återkommande kollegor har bytt bransch under pandemin och när vi nu ska anställa igen kommer de inte tillbaka, vilket jag har full förståelse för, säger Hanna Wiman, vd på Strand Hotel, som även driver restaurangen Matsalen.

Flera krögare på Gotland vittnar om att de kan tvingas hålla stängt vissa dagar i veckan under sommaren, något som även Matsalen kommer att göra. Hanna Wiman säger att de tvingats hyra in en kock inför sommaren, men att man i övrigt lyckats få tag på den personal till både restaurang och hotell som krävs. Åtminstone tror hon det.

– Det är svårt att i dagsläget veta hur behovet kommer att vara, om vi står med rätt bemanning på hotellsidan eller inte. Vi har tagit höjd för att det ska bli en jättebra sommar, men det är svårt att förutse hur mycket personal som behövs i och med pandemilagen och de regler som gäller. Hur ska man bemanna för att det inte ska bli trängsel till exempel?

Finns det något man hade kunnat göra från exempelvis regeringshåll för att de här personerna skulle ha stannat kvar i restaurangbranschen?

– Jag vill inte spekulera kring det. Hade vi inte behövt säga upp dem hade de säkert varit kvar. De som varit permitterade har nog inte försvunnit, utan det är de som blivit uppsagda som försvunnit från branschen. Men jag vill som sagt inte spekulera kring vad som hade kunnat göras annorlunda. 

Henrik Ryman driver S:t Hans café och den nya pizzerian 800 grader på Adelsgatan. På kaféet börjar det nu ordna upp sig personalmässigt, efter en tid med underbemanning, men på pizzerian saknas fortfarande 5-6 personer.

– Det är svårrekryterat när de släpper på restriktionerna så tätt inpå. Alla har suttit och väntat, konstaterar han.

Och när de väl lyckas rekrytera personal väntar nästa problem: boende.

– Vi är för sent på den pucken också. Och det börjar bli svårt att få plats på färjorna, säger Henrik Ryman.

Därför har de fått börja titta på andra lösningar, som självservering med hjälp av "puckar".

– Det går inte bara att sitta och hålla tummarna för att allt ska lösa sig av sig självt.

Magnus Larsson, ordförande i Gotlands krögarförening, instämmer om att boendefrågan är ett bekymmer.

– Många tvingas tacka nej till kompetens från fastlandet för att det saknas boende.

Efter drygt ett år i en pandemi kan Magnus Larsson konstatera att det är lätt att vara efterklok när det gäller den personal som sagts upp.

– Det är klart att situationen kunde vara bättre. Nu får många anpassa sig till att ha öppet 5-6 dagar i veckan istället för sju dagar i veckan. När man är efterklok måste man också inse att fokus det senaste året för många handlat om att få företaget att överleva, och i en sådan situation är det svårt att vara långsiktig.

Många har sparkats

Den stora anledningen till nuvarande personalbrist är att många krögare tvingats sparka sina timanställda.

"Det blir så när en bransch, som är uppbyggd på timanställningar, får näringsförbud. Jag har jobbat dygnet runt i två månader för att försöka lösa det här. Jag har en bas som jag inte har sagt upp, det har kostat på men vi har klarat oss", säger exempelvis Frida Domnauer som driver Värdshuset Lindgårder i Visby till Dagens Industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!