Stor efterfrågan: "Priserna kan sticka iväg rejält"

Att äga en bit skogsmark på Gotland har blivit ett hett investeringsobjekt. Och med det stiger även priserna på mindre gårdar.

Jacob Wallin Sander berättar om intresset för skogsfastigheter.

Jacob Wallin Sander berättar om intresset för skogsfastigheter.

Foto: Henrik Radhe/Montage

Gotland2021-01-22 09:37

Under förra året förmedlade Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) 700 hektar skogsmark på Gotland. Mäklaren Jacob Wallin Sander ser en tydlig trend:

– Små skogsfastigheter är mycket eftertraktade. De intresserar budgivare från både Gotland och fastlandet. Priserna kan sticka iväg rejält.

I genomsnitt ligger priset för gotländsk skogsmark på cirka 40 000 kronor per hektar. Men för de mindre fastigheterna kan priset stiga till 70 000 kronor. Ett aktuellt exempel är fyra hektar skog i Hejde. Sex spekulanter har på en vecka höjt utgångspriset 175 000 till 270 000 kronor. Jakträtt ingår för den nya ägaren.

– Jakt intresserar många. Andra ser skogsmark som en bra investering, eller så har man kanske planer på att exploatera marken som tomtmark, säger Jacob Wallin Sander.

Många lantbrukare har noterat att de kan få bättre betalt om de säljer skogen separat. Med bra marknad för mindre skogsfastigheter stiger även intresset för mindre gårdar.

– När jag började för tio år sedan gick det nästan inte att sälja mindre gårdar. De senaste åren har priserna gått upp. Jag tror att uppgången fortsätter och att pandemin får priserna att öka ännu mer, säger Jacob Wallin Sander och tillägger:

– Det är bra läge att sälja nu när räntan är låg, och det är förvånansvärt många i kö för att köpa. Både gotlänningar och fastlänningar.

Den som är intresserad av att köpa skogsmark för att bruka skogen ser till virkets värde, som räknas i kronor per kubikmeter. På Gotland är priset 300-350 kronor per kubikmeter, vilket är långt under priserna i övriga södra Sverige.

– Gotland kan jämföras med Norrlands kustland. I södra Sverige är priset det dubbla, säger Jacob Wallin Sander.

Det är god efterfrågan på virke och Mellanskog höjde ersättningen vid årsskiftet. Förra året tog man emot cirka 120 000 kubikmeter virke.

– Vi har köpare och vill alltid öka volymen. 20-30 procent mer skulle vara bra, säger Jan Ekdahl vid Mellanskog.

Jan Ekdahl märker att det finns ett intresse för att bruka skogen på Gotland. Mellanskog har den senaste tiden upprättat flera skogsbruksplaner. En del av dem hör samman med generationsskiften. Flera sådana är på gång.

Den milda vintern är dock ett problem. Ett tag såg det ut som om kylan skulle ge det fasta underlag som skogsbruksmaskinerna behöver, men nu är det åter milt och blött.

– Den milda vintern komplicerar läget, konstaterar Jan Ekdahl.

Mäklaren Jacob Wallin Sander har märkt hur intresset för mindre skogsfastigheter ökat den senaste tiden. Det finns flera anledningar till att köpa skog. Jakträtt lockar många.
Mäklaren Jacob Wallin Sander har märkt hur intresset för mindre skogsfastigheter ökat den senaste tiden. Det finns flera anledningar till att köpa skog. Jakträtt lockar många.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!