Fler gotlänningar ska få fast läkarkontakt

Från årsskiftet är målet att specialistläkare på vårdcentralerna ska ha 1 100 patienter var. Att fler gotlänningar får en fast läkarkontakt väntas bli bättre både för patienten och personalen.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) säger att en enig nämnd fattade onsdagens beslut.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) säger att en enig nämnd fattade onsdagens beslut.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2022-06-16 07:02

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har utrett ett så kallat listningstak, alltså hur många patienter som maximalt får tillhöra en läkare eller vårdcentral. På onsdagens hälso- och sjukvårdsnämnd presenterades resultatet.

Under tiden som Region Gotland utrett frågan har Socialstyrelsen lämnat ett riktvärde på hur många patienter per läkare som kan vara rimligt. De rekommenderar max 1 100 patienter per specialist i allmänmedicin, och max 550 patienter per ST-läkare. Detta håller nämnden med om.

– Vi kan inte annat än att ansluta oss till det riktvärdet. Det är en enig nämnd som anser att det inte finns någon annan väg att vandra, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det nya riktvärdet ska börja implementeras från årsskiftet 2022/2023. Att begränsa antalet patienter per läkare tros vara positivt på flera sätt. Dels hoppas man kunna behålla och rekrytera personal i högre utsträckning om arbetsbelastningen blir drägligare, dels ska det ge patienter bättre kontinuitet.

– Vi ska ha ett gemensamt möte med allmänspecialisterna, ST-läkarna och förvaltningsledningen där alla ska få komma med synpunkter. Det finns olika sätt att genomföra det här, och det är otroligt viktigt att professionen är med.

Att det kommer att kosta pengar är regionen på det klara med, men inte hur mycket. Det, och andra tänkbara konsekvenser, ska förvaltningen undersöka vidare och presentera till hösten.

– Det finns farhågor om att vi inte ska klara det ekonomiskt, men gör vi inte det här nu kommer vi hamna i ett läge där vi absolut inte klarar det längre fram. Då kommer vi ha kostnader som vida överskrider vår budget, säger Mats-Ola Rödén (L).

I dag finns cirka 15 heltidstjänster i allmänmedicin och 21 ST-läkare i primärvården. Om alla hade en lista på 1 100 individer för specialister och 550 individer för ST-läkare skulle omkring 27 500 personer på Gotland ha en namngiven läkare och därmed en fast vårdkontakt. Det innebär att med dagens bemanning skulle knappt hälften av befolkningen på Gotland få en fast läkarkontakt. För att nå målet bedömer regionen att man skulle behöva ha omkring 30 anställda specialister i allmänmedicin.

– I dagsläget har vi 21 ST-läkare här som är under utbildning. Skulle vi lyckas behålla dem har vi löst vårt dilemma, säger Mats-Ola Rödén (L).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!