Under måndagen redovisades den gångna veckans siffror gällande smittade av covid-19. Totalt konstaterades 1268 fall på Gotland, en nedgång gentemot föregående veckas siffror. Samtidigt är det sedan den 20 januari förändrade provtagningsrekommendationer.
– Statistiken blir svårare att tolka. Det blir ett större mörkertal som man måste förhålla sig till, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Just nu rekommenderas prioriterade grupper att testa sig; de som arbetar inom hälso- och sjukvård eller inom äldreomsorg, de som har ett arbete som kräver att man är på arbetsplatsen och elever inom förskola, grundskola och gymnasiet.
Familjekarantänsreglerna säger att om du bor med någon med konstaterad covid-19 ska du stanna hemma i minst fem dagar. En situation som skapat förvirring är för de som lever med en person som har symtom, men inte ska, eller kan testa sig.
– Är det så att en person är frisk och inte arbetar inom de prioriterade grupperna kan man gå till jobbet även om någon hemma har symtom. Det är en brist i rekommendationerna. När inte alla kan erbjudas testning så finns en kategori som inte omfattas av familjekarantän, säger hon.
Inom vård och omsorg rekommenderas den anställda berätta för sin närmaste chef om en person i hemmet är sjuk.
– Då kan självtest eller antigentest vara aktuellt innan arbetspasset för att minska risken att få in smitta i de känsliga verksamheterna.
Redan under förra veckan märkte Region Gotlands testsamordnare, Linda Eklund, av att efterfrågan på tester minskat och låg i linje med vad som kunde levereras. Totalt skickades 2 202 tester på analys.
– Vi vet att vi lagt ut 2 500 testkit under veckan, men alla har inte gått åt. Vi höll kapaciteten alla dagar förutom under måndagen, under en kort period, konstaterar hon.
För att de prioriterade grupperna ska kunna få tillgång till provtagningskit har Region Gotland anställt lådvärdar, som frågat alla som hämtat kit vilken grupp de tillhör.
– De har upplyst de som hämtar kiten om vilka som är behöriga att göra så. Det har än så länge fungerat väldigt väl. Den stora majoriteten har varit väldigt förstående kring prioriteringen när värdarna informerat.
Blir inte mörkertalet väldigt stort kring testningen nu?
– Det har funnits ett sådant under hela pandemin. Det är inget nytt. Det vi ser på, och som vi gjort under hela pandemin, är andelen positiva och hur det förändras.