Sjöfartsverket genomförde under 2020 totalt 1221 sjöräddningsinsatser. En ökning med sju procent jämfört med året innan. På Gotland genomfördes 23 räddningsinsatser jämfört med 35 året innan, vilket är en rejäl minskning.
Att antalet olyckor till havs ökat i övriga Sverige tror Sjöfartsverket kan bero på fler hemestrare:
– Vi ser att det blev ovanligt många räddningsinsatser mot just fritidsbåtar under fjolåret jämfört med snittet för de senaste fyra åren. En orsak till ökningen skulle kunna vara att fler gav sig ut på sjön ifjol, då många valde att semestra hemma med anledning av den pågående pandemin, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral i ett pressmeddelande.
På Gotland hade vi sedan 2016 flest räddningsinsatser till havs under 2019, och fjolårets siffra är den lägsta på fem år. Störst andel räddningsinsatser stod Göteborg, Stockholm och Skåne för. Och inte förvånande är det sommarmånaderna som är mest hektiska för sjöräddningen.
– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Larmorsakerna har i vanlig ordning varierat och handlat om allt ifrån motorhaverier och grundstötningar till snabba väderomslag som gjort att man som fritidsbåtsägare hamnat i ett utsatt läge, säger Annika Vestergård.
Och många tillbud går att undvika med hjälp av god planering.
– Håll koll på vädret och använd flytväst, säger Annika Vestergård.