Bara i juli, inom loppet av drygt en vecka, anmäldes fyra våldtäkter på Gotland. Två av kvinnorna ska ha utsatts för våldtäkter utomhus. I de andra fallen ska brotten ha skett i olika bostäder. Nina Rung, kriminolog och genusvetare, säger att det inte är ovanligt att våldtäkterna ökar just sommartid.
– Fler är ute sent och ofta finns det alkohol med i bilden. Det är fullständigt vidrigt. Det är inte bara de här kvinnorna som utsätts, utan generellt leder den typen av brott till att fler kvinnor upplever en otrygghet när de är ute i en offentlig miljö där man borde kunna känna sig trygg, säger hon och fortsätter:
– Sen bör det sägas att det fortfarande är väldigt ovanligt med rena överfallsvåldtäkter.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälda våldtäkter ökat i landet sett till en tioårsperiod. 2021 var de anmälda våldtäkterna 3 344 fler än 2012. Det motsvarade en ökning med 53 procent.
Nina Rung berättar att hon varit ute och pratat med tusentals elever de senaste fem åren och ofta har det kommit fram unga tjejer efteråt och berättat att de har varit utsatta för våldtäkt som de aldrig har anmält.
– Samtidigt är det många unga killar som inte ens förstår att de har begått ett övergrepp. De tänker att våld är något som ska ingå i sex och att hon är helt passiv tycker de inte är något konstigt. De tror att det är en del av sexet och där finns det flera studier som visar att porr har en stor påverkan. Så det finns väldigt mycket att jobba med när vi tittar på unga killars syn på både på sex och kvinnor.
Från och med den 1 augusti, alltså i måndags, höjdes minimistraffet för våldtäkt från två till tre år.
– Det är välkommet. Ibland höjer man maxstraffet och tycker att man gjort en insats, men ofta spelar det ingen roll för man hamnar aldrig där. Men nu får de som åker fast ett längre straff även om de som faktiskt döms är väldigt få, avslutar Nina Rung.