Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har på uppdrag av Jordbruksverket undersökt samtliga mjölkgårdar i landet under hösten 2019. Fyra procent av gårdarna visade prov på antikroppar mot salmonella, men på Gotland var siffran betydligt högre. Senast undersökningen gjordes var 2013, då Gotland låg på 5,5 procent.
– Resultatet visar att 22 procent av besättningarna på Gotland har antikroppar mot salmonella. Det behöver inte innebära att djuren är smittade, utan endast att de träffat på bakterien, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström i ett pressmeddelande.
Undersökningen visar inte vilka gårdar som har antikroppar och SVA kommer att göra ytterligare undersökningar under mars och april.
– I nuläget går det inte att säga hur besättningarna kommit i kontakt med salmonellabakterien. Det vanliga är att bakterien sprids via vatten, foder, skadedjur eller vid inköp av djur. Vad som ligger bakom de förhöjda värdena på Gotland går i nuläget inte att svara på, säger Agneta Karlsson Norström.
De förhöjda antikroppsvärdena innebär inte några risker för konsumenterna, enligt Agneta Karlsson Norström.
– Nej, all mjölk som säljs i butik är pastöriserad, vilket innebär att eventuella bakterier dör. Följ Livsmedelsverkets generella rekommendationer, att bara dricka mjölk som är pastöriserad och genomsteka allt malet kött vid tillagning, eftersom det är effektiva sätt att avdöda eventuella skadliga bakterier.