Till och med september i år har Region Gotland fått in 120 anmälningar om attefallshus. Det är fler än under hela förra året och en ökning med nästan 30 procent jämfört med samma månader året innan. Det är också betydligt fler än 2018, då 97 anmälningar registrerades. Under 2018 kom beskedet att husen troligen skulle få blir större framöver, något som troligen är orsaken till att det kom in färre anmälningar.
– Jag tror att under 2018 så väntade folk på den nya regeln om att kunna bygga större. Jag tror också att det är en coronaeffekt, många har mer tid över, kanske för att de jobbar hemma och slipper pendlingstid, säger Mikael Nordberg, byggnadsinspektör vid regionen.
Möjligheten att bygga attefallshus infördes i juli 2014. Husen kräver inget bygglov men det behövs en anmälan till kommunen och ett startbesked från dem innan bygget kan börja. Från början fick husen vara max 25 kvadratmeter men under hösten 2018 kom beskedet att Boverket stöttade idén om att utöka ytan till 30 kvadratmeter. I mars i år blev det så tillåtet att bygga större attefallshus som ska användas som bostad och sedan augusti är det 30 kvadratmeter som gäller för alla sorters attefallshus. När det blev klart att större hus skulle tillåtas märktes det ökade intresset av inte bara hos Region Gotland utan även hos Byggmax i Visby.
– Det blev helt klart en ökning, vi fick fler frågor. De frågar om storlekar, modeller och en del frågar oss till och med om bygglov, säger Daniel Gardell, butikschef på Byggmax, ett av de företag som säljer monteringsfärdiga Attefallshus.
För att få uppföra ett attefallshus krävs alltså en anmälan till kommunen. Med anmälan ska det bland annat finnas ritningar, en kontrollplan och en brandskyddsbeskrivning. Finns alla handlingar får den sökande ett startbesked ganska snabbt, men få ärenden är kompletta, berättar Mikael Nordberg. Kostnaden för ett startbesked ligger på mellan 3 750 och 5 250 kronor och husen får bara byggas på en tomt där det redan finns ett bostadshus. Men det finns några undantag: Visby innerstad och försvarets intresseområden. Dessutom finns det vissa områden med bebyggelsemiljö av särskilt värde.
– Där är det viktigt att husen anpassas till miljön, säger Mikael Nordberg.
Han berättar också att attefallshusen är jämnt fördelade över ön men mest handlar det om turistområdena.
– Det är inte så många i Roma eller Slite utan de flesta byggs i Ljugarn, Visby och Tofta.