Det är snart två månader sedan Gotland fick sina två första fall av coronaviruset, covid-19. Den 12 mars berättade Region Gotland att coronaviruset slutligen kommit till ön.
Sedan dess har smittspridningen skett relativt långsamt och fram till och med 27 april hade Gotland endast 28 personer bekräftats ha fått coronaviruset. På en vecka har dock antalet bekräftade fall ökat rejält – fram till och med måndagen den 4 maj var det totalt 51 personer som bekräftats bära på viruset. På en vecka hade ön alltså fått ytterligare 23 fall. Tre personer har även avlidit till följd av viruset.
– Vi har tidigare sagt att vi ser en samhällsspridning på Gotland och vi får successivt allt fler fall, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
Om vi jämför med Stockholm – hur långt fram ligger vi på Gotland i pandemin?
– Jag antar och förutsätter att vi kommer få fler fall och att vi kommer få en pandemi som är mer kännbar än vad vi har sett hittills. De bedömningar som görs har varit efter hur Kina och Italien har haft det, vi får se om det kommer nya modeller från Folkhälsomyndigheten, säger Maria Amér.
Hur är läget inom den gotländska sjukvården?
– Den information jag fick under måndagsmorgonen från sjukhuset och primärvården är att de har ett grönt läge och att det finns vårdplatser.
Hon säger att det inte är några nya restriktioner i samband med att coronaviruset ser ut att spridas på Gotland. Det är samma rekommendationer som gäller sedan tidigare.
Maria Amér betonar att man inte ska träffa andra människor än dem som man brukar umgås med.
– De råd som redan ligger kommer vi få leva med under lång tid. Det är viktigt att arbeta hemifrån om det fungerar för verksamheten och man ska minimera sina fysiska kontakter, särskilt med de personer som är 70 år eller äldre, säger hon.
Vissa frågar hur många som blir friska från coronaviruset och smittskyddsläkaren Maria Amér säger att sådan statistik inte finns att tillgå, att den inte sammanställs av Socialstyrelsen.
– Det är inte någon information som man tar in och publicerar för någon sjukdom inom smittskyddslagen och det gör man inte heller för covid-19, säger Maria Amér.
Är det något mer du vill förmedla gällande coronaviruset?
– Att vi alla verkligen måste ha tålamod och förståelse för att en pandemi tar tid, vi måste hålla i och hålla ut. Det är vad som gäller.