Över 1 000 anmälningar om narkotikabrott i fjol

Antalet anmälda narkotikabrott på Gotland har ökat med 30 procent sedan 2020. Förra året gjordes över 1 000 anmälningar.

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat med 30 procent de sedan 2020. Narkotikaanvändningen har ökat, men enligt polisen Conny Johansson beror ökningen även på att insatser mot narkotika är prioriterat sedan flera år.

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat med 30 procent de sedan 2020. Narkotikaanvändningen har ökat, men enligt polisen Conny Johansson beror ökningen även på att insatser mot narkotika är prioriterat sedan flera år.

Foto: Per Leino

Gotland2023-04-11 06:02

– Det har skett en tydlig förändring av attityden hos yngre. Tidigare fanns en klar åsikt och vad som var brottsligt och vad som var lagligt. Nu tycker många att cannabis inte är konstigare än alkohol på en fest, säger polisen Conny Johansson.

Bruket av narkotika har ökat på Gotland, men den senaste årens uppgång av anmälningar beror även på polisens arbete.

– Insatser mot narkotika har varit prioriterade sedan 2015. De allra flesta anmälningarna är ett resultat av vårt arbete, att vi upptäckt påverkade personer eller innehav, eller avslöjat försäljning, säger Conny Johansson och berättar att polisen under förra året gjorde en extra insats under sex månader.

Statistiken för 2022 visar inte bara en uppgång av antalet anmälda narkotikabrott. Man kan även se att anmälningarna är ganska jämt fördelade över året. Efter juli var februari den månad med flest anmälningar.

– Det är mer narkotika på Gotland sommartid, men då är vi så hårt belastade av andra ärenden. Förutsättningarna att upptäcka narkotikabrott är bättre under resten av året, säger Conny Johansson.

undefined
Diverse utrustning som används vid bruk av cannabis i olika former.

Enligt Conny Johansson finns det två typer av brukare. De som har ett långvarigt bruk och är kända av socialtjänsten, dels yngre som prövar narkotika som en partydrog.

– Vi riktar vårt arbete i första hand mot de yngre, från tidiga tonåren till unga vuxna. Många av dem upptäcker vi ofta i offentlig miljö, på gator och torg eller på krogen, säger han och tillägger att det är förhållandevis lätt för ett tränat öga att på kroppsrörelserna se när en person är påverkad.

Conny Johansson tycker det är ett gott syfte att upptäcka och lagföra de yngre. Men han tycker inte att det vanligaste straffet, dagsböter på 1 500 kronor, är den lämpligaste påföljden.

– Det skulle vara bättre att döma dem till någon vårdinsats vid Minimaria i stället för böter.

undefined
Cannabis är en vanlig inledning på ett drogmissbruk, och innehav av cannabis är en av de vanligaste brottsanmälningarna på Gotland.

Vid flera tillfällen förra året upptäcktes narkotikapåverkade personer i samband med trafikkontroller.

– Det spelar ingen roll om det är narkotika eller alkohol, alla påverkade personer är sämre bilister, säger Conny Johansson och hänvisar till en kartläggning som gjorts i delstaten Colorado.

I Colorado legaliserades bruket av cannabis 2014. Statistik från National Highway Safety Administration visar att 2013 dog 37 personer cannabisrelaterad trafikdöd i delstaten. 2016 dog 115 av samma orsak. Det är en av anledningarna till att Conny Johansson är emot en legalisering av cannabis i Sverige.

– Se vilken påverkan alkohol har på samhället i dag, och tänk hur det skulle bli om vi släpper ytterligare en drog fri. Det skulle leda till ökat lidande för anhöriga, och den som tror att det skulle lösa gängkriminaliteten är naiv, säger han.

I det förebyggande arbetet är kontakten med skolorna viktig. Nu utökar polisen samarbetet med krögarna.

– Krögarna har tagit stora steg de senaste året. Tidigare fanns friktion i samarbetet, eftersom vi även hade tillsyn över hur de bedriver alkoholserveringen. Nu är det krögarna som efterfrågat hjälp med arbetet mot narkotika, säger Conny Johansson.

Tillsammans med krögarna genomför polisen nu "Krogar mot knark", ett utbildningsprogram som först lanserades av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem). Krogpersonal får lära sig beteenden och attribut som är kopplade till narkotika, och hur de bör agera i olika situationer.

Conny Johansson framhåller samarbete som en faktor för att nå framgång i arbetet mot narkotika. 

– Vi måste inse att en aktör inte ensam kan lösa problemen. Tyvärr försvåras samarbetet med skolorna och socialtjänsten av sekretessregler som gör det svårare att dela information. Jag skulle gärna se att det var lite mer öppna spjäll mot socialtjänsten, säger Conny Johansson och påpekar att insatserna i första hand måste vara att hjälpa i stället för att lagföra.

Cannabis är sedan länge en vanligt förekommande drog. På senare tid har tabletter med bensodiazepiner, lugnande medel, blivit vanligare bland yngre. Bland annat bruket av alprazolam har ökat.

– Förr var det vanligast att analysresultat innehöll spår av en drog. Nu förekommer det oftare att vi upptäcker spår av flera droger. Många unga experimenterar för att maxa effekten, säger Conny Johansson.

Enligt Conny Johansson finns det två lokala kriminella nätverk på ön som ägnar sig åt drogförsäljning. De har inte ännu samma våldskapital som kriminella gäng på fastlandet, men i och med handeln med droger kommer de i kontakt med andra gäng.

– Den som använder partydroger på Gotland är med om att göda de kriminella gängen på fastlandet, säger Conny Johansson.

Oftast förs narkotikan till ön av någon person via färja eller flyg, men polisen har även upptäckt försändelser som skickats med posten. Handeln sker sedan på ön bland annat med krypterade chattar.

– Den som vill köpa narkotika behöver inte söka länge. Många unga säger att det är enklare att köpa knark än alkohol på Systemet, säger Conny Johansson. 

Narkotikastrafflagen

Enligt narkotikastrafflagen är det olagligt att överlåta, framställa, förvärva i överlåtelsesyfte, anskaffa, bearbeta, förpacka, transportera, och förvara narkotika. Även försäljning, innehav, bruk eller annan befattning med narkotika är straffbar.

Straffet är fängelse i högst tre år, vid ringa brott böter eller fängelse i högst sex månader. Bedöms brottet som grovt är straffet fängelse i lägst två och högst sju år, och vid synnerligen grovt brott fängelse i lägst sex och högst tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!