SOS-samtalen har ökat med en femtedel på Gotland

Det är ett ovanligt högt tryck på nödnumret 112. Gotlänningarna har ringt nästan 20 procent fler samtal till SOS Alarm jämfört med samma period förra året. Nu vädjar SOS till allmänheten att tänka efter.

Larmoperatör på SOS.

Larmoperatör på SOS.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-12-31 07:02

Fler svenskar ringer nödnumret 112, men många samtal handlar inte om nödsituationer utan är rena okynnessamtal. "Jag behöver skjuts hem från krogen, är det någon som åker förbi?" kan det låta i luren.

Samtidigt har den ökade smittspridningen av covid-19 orsakat ett ökat tryck på nödnumret eftersom många ringer och har frågor kring just det. Men många av dessa samtal hör inte hemma hos SOS Alarm utan borde gå till vårdguiden 1177.

– Storhelger brukar vanligtvis innebära en stor ökning av nödsamtalen, särskilt nyårshelgen. I år har ökningen börjat långt tidigare. En del av förklaringen är det ökade vårdbehovet i samhället till följd av infektionstider och ny smittspridning av Covid-19, säger Sarah Hummerdal pressansvarig på SOS Alarm.

Under julen har det också varit en ökning av trafikolyckor runt om i landet, enligt henne, vilket bidrar till det hårda trycket.

På Gotland har 1 413 samtal ringts till SOS Alarm under de första veckorna i december. Det är en ökning med 18 procent.

Störst ökning har skett i Hallands län, där SOS kallar den 50-procentiga ökningen för lavinartad.

– Samtalen ökar i hela landet men ökningen är inte lika stor överallt. Vi vet inte vad det beror på och det varierar över tid, säger Sarah Hummerdal.

Det finns många exempel på samtal som inte ska hamna hos SOS, enligt Sarah Hummerdal.

– Det är egentligen alla samtal där det inte är akut fara för liv, egendom eller miljö. Det kan handla om samtal som ska gå till vårdguiden 1177, till polisens 11414 för icke-akuta polisärenden eller till informationsnumret 11313. Vi har tyvärr också rena okynnessamtal där personer vill ha skjuts hem från krogen eller att man behöver ett nytt pass, säger hon.

Att dessa samtal upptar larmoperatörernas dyrbara tid kan få allvarliga konsekvenser, enligt henne.

– När vi måste lägga tid på felaktiga samtal tar det dyrbara sekunder från någon som kanske drabbats av en hjärtinfarkt, ett barn som satt äppelbiten i halsen eller en födande kvinna som behöver hjälp. 

Samtidigt som samtalen har ökat så har sjukfrånvaron bland SOS-personalen ökat. Sarah Hummerdal har en viktig uppmaning till alla inför nästa storhelg:

– Att fira ledigheten och kommande nyårshelg på ett tryggt sätt och att använda nödnumret med förnuft, avslutar hon.

Ring rätt telefonnummer

SOS Alarm informerar allmänheten om vilka nummer som gäller i vilka situationer. 

112 – vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö.

113 13 – för att få eller lämna information vid allvarliga olyckor och kriser.

114 14 – för kontakt med polisen gällande anmälan, tips och upplysningar.

1177 – för rådgivning av sjuksköterska och hänvisning inom vården vid sjukdom.

Om du är i behov av att prata med någon för stöd så finns flera andra nummer. SOS har samlat några här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!