Utvärderingen av årets Almedalsvecka pågår och under tisdagen hölls ett arrangörsmöte. Av 1 500 kontaktpersoner och arrangörer som fått Almedalsveckans enkät har 350 valt att svara.
– Mycket är jättepositivt, trots mordet. På frågan hur nöjd man är med organisationen är det första gången vi får 8,0 och det är jätteroligt, säger Mia Stuhre.
Samtidigt är mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren något som finns med i det fortsatta arbetet kring säkerheten.
– Mordet var riktat mot en person, sedan fanns det fler i en lista. Vilka, förutom Annie Lööf, vet vi inte. Därför vet vi inte i dagsläget hur det kommer att påverka kommande Almedalsveckor, säger Mia Stuhre.
Klart är att veckan 2023 flyttas och tidigareläggas, med invigning i mitten av vecka 26. Ett samarbete finns med polisen kring säkerhetsfrågorna.
– Vi har haft möten med partierna och där finns en stor oro. Den måste vi ta på allvar, säger Mia Stuhre.
Hon har varit i kontakt med flera av de stora arrangörerna just kring säkerheten.
– De säger att säkerheten inte direkt kommer att påverka deras arrangemang, men att de om det behövs kommer att ta in vakter. Arrangörerna är ansvariga och har man en gäst som man bedömer kan finnas en hotbild kring, behöver man tänka ett steg till kring säkerheten.
Innan jul kommer Almedalsrådet att ha ett möte med polisen.
– Polisen vill inte ha mötet innan rättegången, då alla handlingar blir offentliga, och de kan göra sin analys. Vi och polisen kommer inte att slå av på säkerheten, säger Mia Stuhre.
Den 26 oktober träffas regionstyrelsen som är den beslutade nämnden för värdskapet för nästa års Almedalsvecka, på agendan står beslut om hur partierna ska fördela dagarna mellan sig.
– Det är viktigt att det finns en rättvisa och att alla får lika stor del, oavsett storlek på partiet. När man är här är man en lika viktig huvudgäst oavsett storlek, säger Mia Stuhre och berättar att ordningen är att det parti som avslutar en vecka blir först ut att tala nästa.
Att det är åtta partier och valår vart fjärde år gör att samma parti kan få fördel, vilket kan påverka turordningen framåt.
Att veckan fortsätter, med stort fokus på säkerheten, menar Mia Stuhre är viktig för både Gotland och för hela landet.
– Almedalsveckan är ett viktigt arrangemang för hela vår demokrati. Vi vill av hela vårt hjärta att den ska kunna fortsätta.