Stor oro för att åka färdjänst - "Det är befogat"

Det finns en oro bland yngre personer i riskgrupp för smittspridning vid färdtjänst- och sjukresor. "Det är helt befogat att känna oro", säger Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken.

Jyrki Vainio, chef för regionens kollektivtrafikenhet, säger att allt fler har fått medicinsk legitimering för ensamåkande med färdtjänst och sjukresor.

Jyrki Vainio, chef för regionens kollektivtrafikenhet, säger att allt fler har fått medicinsk legitimering för ensamåkande med färdtjänst och sjukresor.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-11-16 12:07

Sedan 1 april ska personer över 70 år alltid åka ensamma vid färdtjänst- och sjukresor för att skydda dem från risken att smittas av coronaviruset. Men det finns en oro inom andra riskgrupper som nyttjar verksamheten eftersom de kan behöva dela transport med andra.

Jyrki Vainio, chef för Region Gotlands kollektivtrafikenhet, förstår det finns en oro, särskilt som smittspridningen nu ökar i samhället.

– Dialysen har varit i kontakt med oss om att deras patienter är i riskgrupp och behöver åka ensamma. I praktiken är det väldigt mycket ensamåkning bland dialyspatienterna, men jag har inte fått något besked från smittskyddet att vi ska skärpa de regler vi har för färdtjänsten för tillfället, säger Jyrki Vainio.

Förutom ensamåkning för 70-plussare, gäller sedan i våras att sjukresor får inte kombineras med färdtjänstresor. I vanliga taxibilar får ingen passagerare sitta i framsätet och max två passagerare i baksätet. I större fordon kan däremot fler passagerare åka med.

– Är man däremot yngre så kan man få acceptera att några fler åker med, men om smittskyddsläkare Maria Amér kommer fram till att reglerna måste skärpas så kommer vi att anpassa oss till det.

– Jag vill inte på något sätt förminska den oro folk känner, det är helt befogat att känna oro, men det enda vi kan gå på är trots allt det medicinen säger. Vi måste lita på deras bedömning, säger Jyrki Vainio.

Tillhör man en riskgrupp kan man ändå får ensamåkande beviljad, om en läkare förskriver det.

– Sedan i somras har jag sett att allt fler dialyspatienter fått legitimeringen ensamåkande. Från ungefär 10 procent innan är det nu cirka 90 procent av dialyspatienterna som fått legitimeringen ensamåkning.

Jyrki Vainio har också fått vittnesmål från vården att det förekommit att det varit för många passagerare i bilar, men har inte fått något konkret att gå vidare med.

– Vi har varit väldigt tydliga i våra regler till leverantören. Jag kan inte säkert säga om man följt reglerna vid alla transporter, men ska vi kunna undersöka det här så måste vi veta vilken körning och vilka passagerare det var.

Samtidigt påpekar han att det görs nästen 8 000 färdtjänst- och sjukresor varje månad.

– Har vi tio fel på dem så är det ändå mer än en 99-procentig träff på samtliga resor, vilket man får anse är ganska bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!