Rädd att marknadshyra gör fler bostadslösa

Fri hyressättning i nyproduktion kommer att göra boendet dyrare och fler bostadslösa. Det tror Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen på ön.

Hyresgästföreningens ordförande Stefan Uddebrant befarar högre hyror och fler bostadslösa med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Hyresgästföreningens ordförande Stefan Uddebrant befarar högre hyror och fler bostadslösa med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Foto: David Skoog

Gotland2021-06-16 07:05

Att införa marknadshyror i nyproduktionen skrevs in i januariavtalet efter krav av Centerpartiet och Liberalerna. Fri hyressättning i lägenheter som färdigställs efter den 1 juli 2022 väntas öka byggandet.

Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen är de främsta motståndarna. I går ställde partiledaren Nooshi Dadgostar ultimatum: ”rör inte hyreslagstiftningen”. Regeringen har fått två dygn på sig att svara.

– Det är rätt att ställa krav nu. Fri hyressättning leder till högre hyror. Bolagen vill ju tjäna så mycket de bara kan, säger Peter Barnard, ordförande för Vänsterpartiet på ön.

Med det nya förslaget förhandlar hyresgästen enskilt vid inflyttning, och sedan ska hyran följa konsumentprisindex. Hyresgästföreningen vill ha kvar dagens modell, där föreningen årligen förhandlar med Gotlandshem och privata värdar.

Ett annat sätt att förbättra förutsättningarna för nyproduktion infördes 2006. Presumtionshyror gör det möjligt att ha högre hyror i nyproduktion, något Gotlandshem tillämpar i flera av sina nya kvarter.

– Det systemet har vi inga problem med, inte heller med den hyresjustering Gotlandshem inlett, säger Stefan Uddebrant. Hyresgästförenings ordförande på ön, och fortsätter om marknadshyrorna:

– De kommer att leda till högre hyror. De som behöver bostad har ingen chans. Vi får fler bostadslösa.

Styrelsen har redan skrivit insändare och förbereder kampanjveckor till hösten.

Sveriges Allmännytta, som organiserar över 300 bostadsföretag, tror inte att fri hyressättning ökar byggandet generellt. Gotlandshems tidigare ordförande Roger Wärn (M) håller med: 

– Det skulle ha marginell effekt för Gotlandshem.

Roger Wärn tar upp annat som påverkar mer, som skenande priser på byggmaterial. Han anser även att krav i detaljplaner gör det svårt att få kalkylerna att gå ihop, och nämner Gotlandshems planer vid Vädursgatan som exempel.

GA har sökt de tre Centerpartisterna i Gotlandshems styrelse. Två har avböjt att svara, den tredje har inte gått att nå. Men riksdagsledamoten Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson, säger: ”För att öka rörligheten på hyresmarknaden behöver hyresregleringen ses över. Vi vill att nybyggda hyresrätter ska slippa reglering på obestämd tid. Vi tycker också att den som vill ska få sluta avtal med sin hyresvärd att, mot ersättning, lämna regleringen. Det behövs också ett skydd mot chockhöjningar av hyror.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!