Stor personalbrist – här är det lättast att få jobb

Arbetslösheten är fortsatt låg trots lågkonjunktur. Svårigheterna att hitta kompetent personal gör, enligt Arbetsförmedlingen, att arbetsgivarna väljer att behålla sin personal. Vissa branscher skriker efter kompetens och där kan det vara enkelt att hitta ett jobb.

Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2024-01-24 17:00

I december 2023 låg arbetslösheten på Gotland på fortsatt låga 4,5 procent jämfört med 6,5 procent i snitt i Sverige. Sedan sommaren har den ökat något men enligt arbetsförmedlingen handlar det fortfarande om rekordlåga nivåer. I juli 2023 låg arbetslösheten på Gotland på 3,6 procent.

 – Jag kan se vissa gamla grafer som går tillbaka till 90-talet och det har aldrig varit så låg arbetslöshet som 2023, säger Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Han menar att en anledning till den låga arbetslösheten är företagens svårigheter att hitta personal med rätt kompetens:

– Man vågar inte säga upp befintlig personal, utan hoppas på att kunna rida ut den ganska milda lågkonjukturen. Det är också svårt att rekrytera från fastlandet om kompetens saknas på ön och då behåller man personalen, säger han.

De största bristyrkena finns inom vården. Just nu efterfrågas över 240 sjuksköterskor och fler än 300 undersköterskor, främst inom hemtjänst och äldrevård.

Även inom hotell och restaurang finns det många lediga jobb, främst sommartid.

Enligt rapporten Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2023 har arbetsmarknaden varit överraskande motståndskraftig mot lågkonjunkturen. Dock pekar flera indikatorer i svensk ekonomi på en tydlig avmattning och att arbetsmarknaden börjar ge vika med ökad arbetslöshet och ett minskat antal lediga jobb.

I en enkätundersökning som gjordes under hösten 2023 uppgav en dryg tredjedel av arbetsgivarna att de planerar att öka antalet anställda på ett års sikt, en nivå tydligt under det historiska genomsnittet. Trots en mer dämpad efterfrågan på arbetskraft fortsätter arbetsgivarnas upplevda brist på personal med efterfrågade kompetenser att vara hög, vilket delvis förklarar arbetsmarknadens motståndskraft.

Sysselsättningstillväxten i Sverige bedöms vara svag under 2024 för att därefter successivt öka något under 2025. Det medför att arbetslösheten i Sverige ökar och bedöms uppgå till totalt 355 000 inskrivna arbetslösa i genomsnitt under 2025, vilket kan jämföras med 333 000 under 2023.

– Jag tror att arbetslösheten kommer att öka lite även på Gotland, men inte så mycket, säger Alexandar Lazarevski.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!