Stor polisiär oro inför sparbeslut

Socialförvaltningen föreslår att ungdomsgruppen ska bantas bort - och polismästare Magnus Holmén är mycket orolig och klart kritisk.- Det vi förebygger nu är den framtid vi får.Politikerna tycks dock gå emot sina tjänstemän.

Magnus Holmén. "Ytterst handlar det om vi vill ha ett samhälle där vi fångar upp ungdomar som hamnar på fel väg tidigt." Arkivfoto: Henrik Radhe

Magnus Holmén. "Ytterst handlar det om vi vill ha ett samhälle där vi fångar upp ungdomar som hamnar på fel väg tidigt." Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

gotland2012-06-15 04:00

I dag tar socialnämnden, vid ett extrainsatt möte, ställning till en diger lista med sparförslag från förvaltningen. Om det går igenom innebär det slutet för ungdomsgruppen. Den arbetar förebyggande mot kriminalitet och droger bland ungdomar, framför allt ute på fältet och i nära samverkan med polisen.

Polismästare Magnus Holmén är mycket oroad.

- Ansvaret för ungdomarna vilar på flera myndigheter och vi kan inte utföra socialtjänstens uppgifter. Ungdomsgruppen utför ett ovärderligt arbete och vi har byggt upp en närpolisavdelning som jobbar extra mycket med socialtjänsten. Det är en modell som beröms långt utanför Gotlands gränser.

Nyligen skrev polisen, länsstyrelsen och regionen under ett samverkansavtal om att arbeta både förebyggande och brottsförebyggande. Det sker dels i nätverket Tryggare Gotland, dels just via unionen ungdomsgruppen-polisen.

Magnus Holmén talade under torsdagen med både socialdirektör Lena Lager och socialnämndens ordförande Hanna Westerén (S).

- Jag framförde våra åsikter. Nu får de titta på sin lista. Satsar man inte pengarna före får man göra det efteråt, på dem som drabbats. Utan förebyggande arbete får vi fler ungdomar i kriminalitet och utanförskap, säger polismästaren.

Den tjänstledige närpolischefen Fredrik Persson ser samma dystra vision och rasar i dag i en insändare om förslaget.


På politikernas bord
Sent på torsdagskvällen samlades socialnämndens majoritetsgrupp för att prata om sparförslaget. Efteråt sade Hanna Westerén:

- Jag kan inte gå in i detalj på vad vi sagt, men vi ska försöka vara trogna det styrkort vi antagit och vi är överens om dess principer. En är att vi ska prioritera förebyggande arbete. Det kommer att vara vägledande i fredagens beslut.

Det låter som att du säger att ungdomsgruppen är fredad.

- Jag kan inte säga att något sitter säkert, men vi känner att ungdomsgruppen gör ett viktigt förebyggande arbete. Det tror vi lönar sig i längden.

Har torsdagens samtal med Magnus Holmén påverkat er?

- Polisen är en otroligt viktig samarbetspartner och det är klart att det spelar roll vad Magnus Holmén framför för synpunkter. Vi har ju just skrivit under en ny överenskommelse om hur vi tillsammans ska göra Gotland till en tryggare plats att leva på.

Hon sammanfattar läget inför dagens möte:

- En del av sparförslagen kommer vi att gå vidare med, andra besparingar är otänkbara. Förvaltningen kommer nog att få en del nya utredningsuppdrag.

GA sökte under torsdagen socialdirektör Lena Lager och ungdomsgruppens chef Ancie Fernström för en kommentar.

Här är delar av de föreslagna besparingarn. 15 miljoner kronor ska sparas i år:

Hårdare bedömningar för hemtjänst för utskrivna lasarettspatienter Ingen summa anges

Färre HVB-placeringar (hem för vård eller boende) på fastlandet 10 miljoner

Minskning av offentligt skyddade anställningar (Arbetscentrum)

10 miljoner

Ungdomsgruppen läggs ner 7,8 miljoner

Beroendevården minskas med två tjänster 6 miljoner

Socialjouren på polisstationen ersätts av hemjour 4,2 miljoner

Nedläggning av Motivet (stödinsatser i skolan) 2,1 miljoner

Funktionell familjeterapi 1,3 miljoner

Sammanslagning av korttidsboenden 1 miljon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!