I söndags skickades döda höns från gården till Statens veterinärtekniska anstalt för provtagning. När provsvaren kom tillbaka och visade att hönsen var smittade av viruset PMV-1, det vill säga det virus som drabbat duvor på Gotland, tog Jordbruksverket beslutet att spärra av fastigheten.
Det innebär att utomstående inte får tillträde och att man inte får föra djur eller ägg från och till gården.
I dag, tisdag, kan ett mer detaljerat provsvar vara klart, som visar om det handlar om den mycket smittsamma formen av viruset som kallas Newcastlesjukan.
"Ingen aning"
Den drabbade gården har 14 000 höns. Ägaren, som vill vara anonym tills han fått de slutliga provsvaren, vet inte hur smittan kan ha tagit sig in till hönsen.
- Jag har ingen aning om hur det gått till. Sedan i oktober när duvpesten kom till ön har vi varit mycket noga med hygienen när vi tagit oss in och ut ur djurutrymmen. När den finns i området innebär ju det en ökad smittorisk, säger han.
Vad händer nu?
- Om det konstateras att det är Newcastlesjukan så kommer alla djur på gården att avlivas.
Hur går ni vidare då, det måste bli ett enormt inkomstbortfall?
- Det blir det naturligtvis. Då får framtiden utvisa vad vi hittar på i så fall.
Duvpesten kom till Gotland i oktober i fjol. Länsveterinär Agneta Karlsson Norström varnade då för att detta kunde hända.
100 procent dödlighet
Hur farligt är viruset?
- Bland höns kan dödligheten vara uppemot 100 procent om det handlar om Newcastlesjukan. Men det här är inget som är farligt för människor, poängterar hon.
Hur stor risk är det för att andra hönsgårdar smittas?
- Risken är stor att smittan sprider sig. Höns är känsligare än andra fåglar för smitta eftersom de är många som sitter i samma byggnad, och nu är det viktigt att alla hönsägare är väldigt noga med rutinerna. Värst är det för hobbyuppfödarna som inte har sina höns inhägnade.
Kan det här leda till brist på ägg?
- Ja, det kan ju bli så att det blir ont om ägg till påsk om detta sprider sig.
Om det visar sig att det är Newcastlesjukan, blir nästa steg att upprätta ett skyddsområde på en radie av tre kilometer runt den drabbade hönsgården.
Smittspårning kommer också att göras i hönsbesättningar inom ett område på tio kilometer runtomkring.