Den senaste veckan har ytansamlingar av cyanobakterier, som kan vara farliga för barn och djur, samlats runt Gotlands södra kust. Men satellitbilder visar att risken för ytansamlingar finns runt hela den gotländska kusten.
Algblomning sker mer eller mindre varje år och beror på att vattnet blir varmt vilket gynnar tillväxten framförallt i stillastående vatten där det är lugnt och soligt.
>> Vill du ha badkoll? Gå med i Bada på Gotland-gruppen på Facebook!
Blomning av cyanobakterier är detekterade i sydvästra Östersjön, i stora delar av mellersta och norra Östersjön samt i Bottenviken. Det kan även förekomma cyanobakterier i Kattegatt, enligt SMHI.
Johannes Johansson är oceanograf vid SMHI:
– Vi ser kraftiga ytansamlingar av cyanobakterier söder om Gotland samt runt omkring Öland. Förväntad drift det kommande dygnet innebär att ytansamlingar sydväst om Gotland även i dag kan komma att röra sig i en nordlig riktning, och därmed påverka stränderna.
Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.
I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.