Stor risk för lärarstrejk

Lärarnas Riksförbund, LR, är nära att gå ut i strejk.I går skulle förbundsordföranden Metta Fjelkner ha besökt Gotland för att träffa lärare, förvaltningschefer och skolpolitiker, men hon kom aldrig.- Det är troligen något som skurit sig i de centrala förhandlingarna, säger Rosita Sundh, ordförande på LR Gotland till SR Gotland.

FÖRHANDLAR. Det har skurit sig i de centrala förhandlingarna om lärarnas arbetstid, mellan lärarföreträdare och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting, säger ordförande för LR på Gotland, Rosita Sundh, foto: Bengan Zettergren/arkiv

FÖRHANDLAR. Det har skurit sig i de centrala förhandlingarna om lärarnas arbetstid, mellan lärarföreträdare och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting, säger ordförande för LR på Gotland, Rosita Sundh, foto: Bengan Zettergren/arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-04-15 04:00
Lärarnas Riksförbund förhandlar just nu med Sveriges kommuner och landsting om ett nytt avtal för de medlemmarna. I går väntades förbundsordföranden Metta Fjelkner till Gotland, men hon dök aldrig upp. Besöket ställdes in med kort varsel och nu tror Rosita Sundh att konfliktåtgärder hänger i luften.

Lärarnas arbetstid
- Det här beror på att det har skurit sig i de centrala förhandlingarna om lärarnas arbetstid, mellan lärarföreträdare och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting, säger ordförande för LR på Gotland, Rosita Sundh, till SR Gotland.
Det betyder att lärarna kan komma att gå ut i strejk. Det skulle i sådana fall vara första gången på drygt 20 år som lärarna strejkar.
- Konflikten gäller arbetstiden, säger Sundh.
Konflikten mellan fack och arbetsgivarsidan gäller hur stor del av tiden som arbetsgivaren ska få bestämma över. I dag har de LR-anslutna en arbetsvecka där 35 timmar styrs av arbetsgivaren. Då måste de vara på skolan. Till det har lärarna arbetstid på tio och en halv timme, kallad förtroendetid, som de disponerar över själva. Den tiden används exempelvis för att rätta prov och förbereda lektioner.
- SKL vill ge arbetsgivaren större makt över förtroendetiden, vilket kommer att göra att den tiden inte räcker till. Den kommer att fyllas med ordinarie arbetsuppgifter, så det som nu görs på förtroendetiden kommer att få göras på fritiden, säger Rosita Sundh.

Långt från varandra
Lärarfacket menar vidare att arbetsgivarsidan vill dra in lärarnas ledighet under sommarlovet. Lärarna ska i stället erbjudas vanliga semestervillkor. Enligt fackförbundet står parterna långt från varandra.
- Som det ser ut nu ser det väldigt mörkt ut, säger Rosita Sundh.
Senast lärarna strejkade var, 1989, gällde det frågan om kommunerna skulle ta över huvudmannaskapet för skolan från staten, något som i dag är verklighet. Lärarnas Riksförbund har 330 medlemmar på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om