Region Gotlands årliga medarbetarundersökning skickades ut till de runt 6 700 personer som jobbar inom regionen. 81 procent av dem, eller runt 5 400 anställda, svarade på undersökningen. Jämfört med förra årets resultat har det generellt sett skett små positiva förändringar när det gäller till exempel effektivitet och ledarskap.
– Jag känner mig glad över att vi håller ett resultat över tid och att vi ser förflyttningar inom alla våra index, trots att det är mycket som händer och det är lite skakigt, säger Region Gotlands HR-direktör, Lotta Israelsson.
Däremot har andelen medarbetare som tycker det är kul att gå till jobbet minskat, liksom andelen som är stolta över att jobba på regionen. Jämfört med 2021 är det också fler som anger att det finns konflikter på arbetsplatsen som påverkar jobbet negativt.
– Även om frågan om konflikter som stör våra verksamheter har blivit bättre så är det för många grupper som säger att man har konflikter. Det är något vi behöver jobba vidare med, säger Lotta Israelsson.
Hon berättar att det finns flera sätt att arbeta med frågan där riktad konflikthantering är en väg att gå. Annat man kan titta på är friskfaktorer: vad får människor att vilja gå till jobbet och göra sitt bästa och vara engagerade och motiverade, hur kan man bli delaktig och påverka, bli sedd och bekräftad.
– Jobba lite mer förebyggande med organisationen, att vi håller oss friska i stället för att jobba med konflikthantering när det redan har hänt, säger Lotta Israelsson.
Ett annat problemområdet är stress. Andelen anställda som anser att de har en rimlig stressnivå sjunker.
– Det är något vi verkligen behöver ta tag i, säger Lotta Israelsson.
Hur jobbar ni med det?
– Det handlar om att ha rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Hur får man återhämtning, hur gör man det hanterbart, meningsfullt och begriplig, det är friskfaktorer som hjälper oss att hantera den stress som finns, säger Lotta Israelsson.
Medarbetarundersökningen visar också att det index som visar hur många anställda som skulle rekommendera en vän att börja jobba inom regionen har sjunkit något totalt sett.
– Vi ser en liten förändring och den får vi titta närmare på. Vi ska också ha med oss att vi över tid har haft en stark utveckling i rätt riktning på den frågan, säger Lotta Israelsson.