Målet med omställningen mot "God och nära vård" är just att patienten får en god, nära och samordnad vård och det görs för att klara välfärden framåt. Omställningen pågår såväl nationellt som lokalt, och är kanske extra nödvändig för Gotlands del med tanke på den demografiska utveckling ön står inför.
– Det är helt avgörande ur ett befolkningsperspektiv. Vi blir allt äldre och får allt fler kroniska sjukdomar, så som diabetes typ två eller Parkinson. Det är inte akuta åkommor men ska behandlas under lång tid så att vi kan leva ett så normalt liv som möjligt, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Fortsätter vi som vi gör idag kommer specialistsjukvården äta upp alla resurser. Det är inte nog med att vi blir fler äldre, det är också färre i arbetsför ålder som ska ta hand om de äldre.
Två viktiga grupper i omställningen är dels äldre som redan finns inom hemsjukvården och primärvården, dels barn och unga med ett ökat fokus på hälsa och förebyggande insatser.
– Vi behöver jobba mot att de som redan finns inom vården i dag får fast läkarkontakt, för fler digitala lösningar men framför allt att vården sker närmre patienten, oftast i det egna hemmet, säger Mats-Ola Rödén, och ger ett exempel:
– Din primärvårdsläkare ringer på morgonen och frågar hur det står till, behöver du exempelvis hjälp av en sjukgymnast sätts du i kontakt med denne och får ett nytt samtal.
Det arbetssättet låter tidskrävande?
– Det blir mer tid fast på ett annat sätt. Tiden kommer att disponeras närmare patienten i form av fler digitala besök. Man kan säga att ledorden blir digitalt när det går, fysiskt när det behövs.
Färdplanen och målbilden har behandlats i regionstyrelsen. I juni landar de på regionfullmäktiges bord.
– De första stegen tas inom de närmsta åren, men det är först kring år 2027 eller 2030 som vi kan utvärdera. I första hand behöver vi nå ut med budskapet till medborgare och medarbetare inom vård, skola och äldreomsorg, säger Mats-Ola Rödén, och poängterar att reformen inte görs av besparingsskäl.
En förutsättning för att arbetet ska kunna fortgå är att det finns en bred politisk enighet.
– Det finns. Det är en total enighet kring vikten av det här. Det kommer även att bildas en politisk referensgrupp med representanter från samtliga partier som sitter i regionfullmäktige.