Stora fartyg innebär liten risk för smittspridning

Infrastrukturministern Tomas Eneroth gav tummen upp till Gotlandstrafikens smittriskhantering.

Svensk Sjöfarts Rikard Engström och Bitte Bråstad, Folkhälsomyndigheten.

Svensk Sjöfarts Rikard Engström och Bitte Bråstad, Folkhälsomyndigheten.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Gotland2020-06-12 19:49

På fredagen höll infrastrukturminister Tomas Enerot (S) presskonferens tillsammans med representanter för transportsektorn för att informera hur svenskarna ska kunna resa säkert i sommar. Deltog gjorde Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad, Svensk kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius, SJ:s vd Madeleine Raukas och Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström.

– Om smittspridningen ökar igen så måste vi vidta nya åtgärder, varnade Tomas Eneroth samtidigt som han såg fram emot att vi alla kommer att kunna resa från och med under lördagen, förutsatt att vi alla tar ansvar för att hålla avstånd och hålla oss hemma om vi har sjukdomssymtom.

Helena Leufstadius förklarade att hon känner en mycket stor oro för hur landets kollektivtrafik, i form av tåg, bussar och färjor, ska kunna hantera smittorisken vid ett ökat resande.

– Resande med kollektivtrafik sker utan platsbokning, vilket gör det svårare att hantera trängselproblematiken. Det är också nästan omöjligt att förutse var det kommer att vara trängselproblematik.

Hon påpekade att resenärerna i kollektivtrafiken har ett enormt ansvar för att resandet ska vara tryggt och att man måste följa personalens instruktioner och skyltning.

– Om du tycker att det känns trångt och otryggt så måste du som individ själv besluta om du ska gå av, ta en senare tur eller kanske avstå från att resa, sa Helena Leufstadius.

SJ:s tågtrafik är mindre problematisk, tack vare platsbokningen, och Madeleine Raukas meddelade att man fortsatt kommer att blockera säten. Däremot kommer familjer att kunna sitta tillsammans. Alla biljetter kommer också att vara ombokningsbara.

Rikard Engström, som representerar 45 svenska färjebolag i Svensk Sjöfart, förklarade att det är stor skillnad på stora och små fartyg när det kommer till att förhindra smittspridning. Alla skeppare har ansvar för att minska kapaciteten ombord, se till att det finns handdesinfektionsmedel och där det inte går att hålla avstånd använda plexiglas och handskar. Luften ska heller inte cirkulera i ventilationssystemen.

– Den stora fördelen med stora fartyg, som till och från Sverige och Gotland, är att det är stora ytor, vilket ger god möjlighet att upprätthålla social distans, sa Rikard Engström.

Under pressträffen lyftes frågan om ökad smittorisk vid längre resor, som med färja till Gotland, än vid korta. FHM:s Bitte Bråstad medgav visserligen att längre restid innebär större risk att utsättas för smitta, men påpekade samtidigt att sättet vi reser på är mer avgörande.

– Alla passagerare ansvarar för att resa säkert.

Rikard Engström påpekade att längre färjeresor trafikeras av större fartyg.

– Där ser vi just den stora fördelen med att vi har stor volym, en stor yta där vi kan sprida ut resenärerna. Där känner jag mig ganska trygg.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth flikade in:

– Där kan vi se att just Gotlandsrederiet har valt att öka distansen mellan passagerarna.

Helena Leufstadius höll med och påpekade att skärgårdstrafiken är ett betydligt större problem.

– Problemet är kanske inte båt och reslängd, utan båt och väder. 

Vädret i skärgården kan ändras snabbt och det fina morgonvädret, då passagerarna kunde sprida ut sig både inne och ute, kan förändras under dagen.

– När man ska åka hem kan det vara dåligt väder och då ska alla vara inne och det kan vara svårt att ha en armlängds avstånd. Då har man som skeppare ansvar att säga att vi kan inte ta med alla, och då blir folk istället kvar i skärgården. Skärgårdstrafiken är väldigt väderberoende och i alla fall jag känner en oro, sa Helena Leufstadius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!