Stora förändringar väntar gymnasieelever från 2011
Stora förändringar väntar kommande gymnasieelever på ön. De kraftigt minskande årskullarna medför att det kommer att bli aktuellt med utbildningssamarbete med fastlandskommuner.
Foto: Rolf Jönsson
Gymnasiechefen Alf Nilsson konstaterar att det handlar om en minskning av elevantalet i den gotländska gymnasieskolan om 35 procent till 2014. Som mest hade man 1 200 elever i årskurs ett på gymnasiet, nu är det cirka 1 000 och från 2014 är det nere i 500-600 elever.
- Det är en av de riktigt tunga förändringarna. Ska vi kunna behålla det breda utbildningsutbud vi har måste vi hitta smarta lösningar med organisation och lärlingsutbildning. En viktig fråga är om vi nu skall bli tvungna att skicka ungdomar till fastlandet och då hitta samverkansavtal med andra kommuner.
Minst andel
I dag är Gotland den kommun i landet som har minst andel som går i en annan kommuns skola, något som förstås till stor del beror på ö-läget. 95 procent av alla öns gymnasieelever går i kommunal eller friskola på ön medan snittsiffran i övriga landet är 65-70 procent. De som i dag utbildar sig på fastlandet gör det oftast i specialområden inom estetiska ämnen eller idrottsutbildningar.
Alf Nilsson:
- Visionen är att vi ska kunna ha ett så brett utbildningsutbud så att inte 16-åriga ungdomar måste åka till fastlandet.
Gotlands kommun har i dag inte något samverkansavtal med någon annan kommun. I övriga Sverige bildar man däremot nu samverkansområden mellan många kommuner som då kan specialisera sig, få ner kostnaden och hålla en bra kvallitet.
- Vi har svårt att hitta samverkansavtal med någon som vill skicka hit elever.
Nya gymnasieskolan
Hösten 2011 är således starttiden för den nya gymnasieskolan. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har hittills fattat beslut om ett erbjuda alla program men däremot inte alla inriktningar.
- Men inget är hugget i sten, det ska beslutas nu, konstaterar Alf Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!