Stora glädjen – miljoner satsas på aktiviteter för unga

EPA-dunk, graffiti och folkrace är aktiviteter som Leader Gute anordnat för att stärka ungas delaktighet på landsbygden.
Och satsningen ger resultat – nu kommer beskedet att arvsfonden beviljar hela 5,3 miljoner kronor i stöd.
– Det finns ett behov av att unga får mer inflytande, säger Ottilia Söderström, projektledare för Ung livskraft.

Under 2024 genomfördes "Ung Livskraft" med bland annat graffitimålning under Skördefestivalen. Nu går Leader Gutes satsning på unga vidare med ett stöd på 5,3 miljoner kronor från Arvsfonden.

Under 2024 genomfördes "Ung Livskraft" med bland annat graffitimålning under Skördefestivalen. Nu går Leader Gutes satsning på unga vidare med ett stöd på 5,3 miljoner kronor från Arvsfonden.

Foto: Leader Gute

Gotland2025-03-11 19:59

Gotlands landsbygd ska bli en plats där unga får mer att säga till om. Det står alltså klart efter att Leader Gute beviljats drygt 5,3 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden till projektet Ung livskraft i samverkan. Med hjälp av en ung aktionsgrupp och samarbete med föreningslivet ska ungas engagemang och inflytande öka.

– De här pengarna betyder oerhört mycket för oss. Att kunna fortsätta arbeta strategiskt, långsiktigt och operativt för ungas inkludering på Gotlands landsbygd är avgörande. Vi har sett ett stort behov av generationsmöten mellan unga och äldre, säger projektledaren Ottilia Söderström.

undefined
– Att vi nu beviljats detta stöd från Arvsfonden betyder att vi kan gå vidare med och utveckla vår satsning för och med ungdomar på öns landsbygd i större skala under tre år, säger Ottilia Söderström som blir projektledare för ”Ung livskraft i samverkan”.

Projektet bygger vidare på erfarenheter från 2024, då Ung livskraft testade olika initiativ för att möta ungas behov. Referensgrupper med ungdomar arrangerade bland annat EPA-dunk tillsammans med Motorgården och Coop Roma, graffiti-workshops och testkörning av folkrace.

– Det var lite som en förstudie till den här ansökan. Vi ville fånga upp vad unga faktiskt vill ha och utgå från deras intressen när vi formulerade projektet, säger Ottilia Söderström.

Nu tas steget vidare genom att skapa en ung aktionsgrupp som regelbundet ska träffas och driva idéer och aktiviteter runt om på ön. Samtidigt kommer en junior projektledare att rekryteras för att arbeta tillsammans med Ottilia Söderström.

– Vi vet inte exakt vad som kommer att ske, eftersom det är ungdomarnas idéer och engagemang som ska styra. Men vi vet att det finns ett behov av att unga får mer inflytande och fler möjligheter att skapa egna initiativ, säger hon.

undefined
Förra årets Epa-dunksevenemang, arrangerat av Ung livskraft i samarbete med bland andra Coop Roma och Röda Korset, lockade många besökare.

En viktig del av projektet är också att hjälpa föreningar på landsbygden att bättre inkludera unga i sin verksamhet. Målet är att utveckla en samverkansmodell som ska leda till att föreningar och unga arbetar tillsammans på ett mer hållbart sätt.

– Det handlar om att bygga broar mellan generationer och se till att aktiviteter arrangeras utifrån ungas behov och intressen, säger Ottilia Söderström.

Projektgruppen ser det som ett stort förtroende att arvsfonden beviljade hela summan på 5,3 miljoner kronor som man ansökt om. Nu väntar en intensiv period där ungas idéer ska förverkligas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!