De senaste dagarnas regnande har orsakat översvämningar bland annat i fastigheter och på vägar.
– Mest regn kom det i Vänge som fick 45,5 millimeter, det är alltså den totala regnmängden från fredag till måndag, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.
Minst regn uppmättes på SMHI:s mätstation i Fårösund där det regnade 26,3 millimeter.
I Visby uppmättes 41,5 millimeter, Hoburgen fick 33,1 och på Gotska Sandön har det regnat 27,6 millimeter under helgen.
Enligt SMHI brukar det normalt regna 60-70 millimeter under hela november månad.
– Vi är inte riktigt uppe i det men det är anmärkningsvärt att mer än hälften av det kom under en helg, säger Emma Härenstam.
Regionen som normalt har en spolbil i beredskap, fick sätta in ytterligare en under helgen för att hantera ett flertal översvämningar.
– Vi har haft lite att göra, säger Anders Ekström, arbetsledare på Region Gotlands teknikförvaltning.
Bland annat fick de fick rycka ut till tre fastigheter som drabbats av översvämning i källaren.
– Det var i Visby, Dalhem och Katthammarsvik. Vi tittar ännu på anledningen till att det blev så, men ledningsnäten i både Dalhem och Katthammarsvik var ansträngda, säger Anders Ekström.
Stora mängder regn, läckande ledningar och dåliga VA-lösningar på privata fastigheter kan leda till att det blir problem.
– På många fastigheter ligger dagvattenledningarna på samma ledning som spillvattnet går ut på, det är inget vi rekommenderar men det är inte olagligt att göra så. Det var vanligt att man la ihop de två ledningarna fram till på 1980-talet, säger Anders Ekström och fortsätter:
– Det gäller att hålla koll på sina ledningar, att de är renspolade och tömda.
Regnet har gjort att marken på många håll är mättad och då kan även små regnmängder ha svårt att rinna undan. Exempelvis i viadukten vid Sliterondellen i Visby stod vattnet högt i lördags efter regnet.
På grund av klimatförändringarna väntas det bli allt vanligare med kraftiga regn i framtiden.
– Om just det här regnet hade något med klimatförändringarna att göra är svårt att svara på. Men rent allmänt så har vi en global uppvärmning med temperaturökningar, vilket gör att varmare luft kan hålla mer fukt. Det väntas större nederbörder till följd av det. Trenden är att det blir mer nederbörd, säger Emma Härenstam.