Region Gotland har låtit 6 700 anställda svara på en omfattande enkät om hur de upplever sin arbetsplats. Resultatet visar stora skillnader i hur personalen uppfattar sin vardag. På många avdelningar känner man stöd från chefer och anser att arbetsbelastningen är rimlig. Andra sticker ut negativt i upplevd arbetsmiljö.
Akutmottagningen på Visby lasarett har kända problem med hårt tryck och lokaler som måste byggas om. Men hälften av personalen anser också att det finns konflikter på arbetsplatsen som påverkar arbetet negativt. Mer än varannan har upplevt hot om våld. Nästan lika många är missnöjda med hur arbetet fördelas och anser också stressnivån vara orimligt hög. Fyra av tio anställda på akuten känner att de inte få tillräcklig återhämtning mellan arbetspassen.
Också räddningstjänsten sticker ut i enkäten. Fyra av tio anser att konflikter på jobbet påverkar arbetet. Sex av tio är dessutom missnöjda med sin förvaltningsledning och menar att det också finns brister i information.
Många av regionens anställda upplever stress. Var tredje hos kultur- och fritid på regionstyrelseförvaltningen känner stress. På teknikförvaltningens mark- och trafikavdelning upplever fyra av tio orimligt hög stressnivå. På gata- och parkavdelningen är var tredje missnöjd med hur arbetet planeras och de saknar också hur arbetet följs upp.
Lotta Israelsson, HR-direktör hos Region Gotland, menar att det viktiga arbetet nu blir att ta fasta på kritiken och låta medarbetarna vara delaktiga i de handlingsplaner som ska ligga klara senast sista mars nästa år ute på alla arbetsplatser.
– Hanterbart, begripligt och meningsfullt. Det är stressreducerande faktorer och där behöver vi hjälpa till så att alla blir sedda och bekräftade i vardagen, säger hon.
Men det finns också avdelningar som är goda exempel. Bland annat inom sjukvården, där konflikter på jobbet och tidigare upplevd brist på ledarskap på bara två år har minskat kraftigt.
– I många delar har vi bra resultat och verksamheter där man trivs, säger Lotta Israelsson.
Många verksamheter rullar på även under julhelgen, men Lotta Israelsson hoppas att de anställda kan koppla av när de blir lediga.
– Skippa måsten och krav på prestation under ledigheten, och gör saker som man mår bra av, säger hon.
I januari påbörjas arbetet med de lokala handlingsplanerna.