Beredskapen för coronasmittan varierar på företagen. Cementa ligger i framkant. Här insåg fabrikschefen Fred Grönwall på ett tidigt stadium att smittan skulle påverka verksamheten. Han har sett hur Heidelbergkoncernens fabriker i Italien och Spanien har stängts ned och hur efterfrågan på cement har minskat.
– Genom informationsutbytet i koncernen var vi förberedda, säger Fred Grönwall.
I Sverige har efterfrågan på cement ännu inte minskat, därför behöver produktionen rulla på och på Cementa i Slite försöker man minska risken för smittspridning bland personalen.
Driftcentralen är mest sårbar. Därifrån styrs fabriken och jobbet tar år att lära sig. Nu är det totalt besöksförbud och personalen där får inte ens gå till matsalen, utan får äta på arbetsplatsen.
Också andra avdelningar uppmanas att inte beblanda sig med varandra och tjänstemän arbetar hemifrån.
– Arbetsuppgifter som kan utföras hemifrån ska göras hemifrån. När man måste vara på kontoret håller sig folk på sina rum och fysiska möten har ersatts av digitala. Vi har tagit språng i utvecklingen där, berättar Fred Grönwall.
– 80 procent av vår personal måste vara på fabriken, men vi gör en rad olika åtgärder, fortsätter Fred Grönwall.
Handtvätt och handsprit hör förstås dit och matsalen har genomgått en förändring: Allt självplock är borta, lunchrasterna sprids ut och borden står långt ifrån varandra.
Inte alla företag är lika rustade för krisen som Cementa. Det konstaterar de fackliga ombudsmännen Magnus Staflin från Unionen och Mikael Nilsson från IF Metall. På företagsbesök ser de hur beredskapen varierar. Magnus Staflin häpnar ibland:
– Ibland sitter det många människor tillsammans och jag uppfattar det som att det är personal som skulle kunna arbeta hemifrån. Arbetsgivarna säger att "vi tar tag i det när det blir värre" – men då är det lite sent, säger han.
Det har skett en utveckling:
– En del företag var inte alls på banan när vi började tala om det här, men skyddsombud och arbetsgivare har gjort ett jättebra jobb tillsammans, säger Mikael Nilsson.
I dag ser Mikael Nilsson att arbetslag hålls isär, att det görs anpassningar i matsalarna och att kunder inte går in i verkstäderna.
– Det man kan göra ska man göra, säger han.
Magnus Staflin håller med:
– Man ska vara försiktig och ta fasta på råden. Det är viktigt att alla lagar efter läge och minskar smittspridningen.