Stora summor till banker för insamlade pengar

Att hantera kontanter blir allt besvärligare på Gotland. För Röda Korset kostar det 25 000 kronor om året att få mynten och sedlarna man samlar in insatta på banken.

Insamling. Röda Korset samlar in massor med sedlar och mynt i sina bössor. Medan insamlingarna går fortsatt bra har det blivit allt svårare att få in pengarna på bankkontot.

Insamling. Röda Korset samlar in massor med sedlar och mynt i sina bössor. Medan insamlingarna går fortsatt bra har det blivit allt svårare att få in pengarna på bankkontot.

Foto: ERIK ABEL / TT

Gotland2017-12-14 07:03

Verksamhetschefen Göran Wahlqvist är mitt uppe i arbetet med Röda Korsets budget för nästa år. Så länge bankerna tog emot sedlar och mynt var kontanterna ingen större utgift för Röda Korset. Men så började bankerna ta betalt för mynten, och när de slutligen upphörde helt med att ta emot kontanter tecknade Röda Korset avtal med värdetranportören Loomis, som för 25 000 kronor om året tar hand om sedlar och mynt.

– Nu är det nästan svårare att bli av med kontanterna än att samla in dem. Vi får administrera mer internt, och bland annat ta hand om kontanterna för våra 50 Röda Kors-kretsar, säger Göran Wahlqvist.

Röda korset administrerar även Vinternatt, projektet som hjälper EU-migranterna på ön. Även de har problem med insamlade mynt och sedlar.

– Enda stället som tar emot kontanter i Visby är Forex. De tar ut en avgift och vid varje tillfälle måste de ställa en rad kontrollfrågor för att förhindra penningtvätt. Det innebär att det alltid måste följa med någon som antingen kan svenska eller engelska, berättar projektledaren Annamaria Bauer.

Rädda Barnen, som årligen samlar in över 100 000 kronor och sommartid lika mycket i samarbete med Romateatern, har hittat en smidig lösning.

– Vi tar alla kontanter till Sparbanken Gotlands kontor i Roma. Där sätts de in på vårt konto, säger Rädda Barnens ekonomiansvarige Peter Herthelius som tycker att samarbetet med banken fungerar mycket bra.

Länsstyrelsens årliga genomgång av hur betaltjänsterna fungerar visar att Röda Korset och EU-migranterna inte är ensamma om att ha problem med kontanthanteringen. Många mindre företag och föreningar tycker det är krångligt att få in kontanter på sina bankkonton.

På Gotland finns bara fem serviceboxar: i Visby, Slite, Hemse, Roma och Klintehamn. Flera ser en ökad säkerhetsrisk när de måste köra flera mil med sina dagskassor.

Länsstyrelsen konstaterar även att insättningsautomaten i Visby är den enda på Gotland. Det ser länsstyrelsen som en så sårbar lösning, att man diskuterat alternativ med Bankomat AB.

Sedan 2016 har antalet uttagsautomater på Gotland minskat från 38 till 36. Var femte gotlänning har nu mer än en mil till närmaste automat.

Förra året fick livsmedelshandlarna i Katthammarsvik och Stenkyrka stöd för att installera uttagsautomater. Nu är problemen störst i norr och i söder. I samband med att affären i Burgsvik byggs ut kommer en automat att installeras.

Länsstyrelsen anser att även Fårö behöver en uttagsautomat. I dag måste Fåröborna ta färjan till Fårösund för att komma till närmaste automat. Länsstyrelsen har därför diskuterat med livsmedelshandlaren på Fårö om en lösning liknande den i Katthammarsvik och Stenkyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!