Stora Torget blir ett alla tiders torg

Stora torget i Visby ska bli "Alla tiders torg".Så heter det vinnande förslaget i tävlingen om att förnya Stora torget.- "Alla tiders torg" är ett torg att mötas på, konstaterar juryn i sin motivering.

Vinnande förslag. Så här ser det vinnande förslaget i tävlingen om Stora torgets omdaning ut. Mycket sittplatser, fasta uteserveringar och en stor öppen yta.Skiss: Sydväst arkitektur och landskap samt Malmström Edström med flera.

Vinnande förslag. Så här ser det vinnande förslaget i tävlingen om Stora torgets omdaning ut. Mycket sittplatser, fasta uteserveringar och en stor öppen yta.Skiss: Sydväst arkitektur och landskap samt Malmström Edström med flera.

Foto:

Gotland2009-11-28 04:00
Juryns beslut, som offentliggjordes vid en prisceremoni på Fornsalen i går, möttes med applåder och fanfarer.
- Jättebra, "Alla tiders torg" har varit min favorit, utbrast Sonia Landin, världsarvskoordinator på stadsarkitektkontoret.

Ett torg för hela året
Att utveckla torget som mötesplats har varit det centrala för den grupp om cirka tio arkitekter från tre olika arkitektfirmor som arbetat fram det vinnande förslaget.
- Vi har velat skapa ett torg som håller hela året; alla årstider och alla tider på dygnet. Och vi har framför allt siktat in oss på torget som mötesplats, sa Per Andersson från Sydväst arkitektur och landskap.
Man vill ha kvar en stor öppen yta mitt på torget. Här ska man kunna har marknader, konserter med mera. Här ska också, i den västra delen, finnas ett antal permanenta parkeringsplatser.
- Exakt hur många har vi inte slagit fast, det ska kunna variera efter säsong, sa Per Andersson.
Runt torget tänker man sig olika typer av träffpunkter. Bland annat i form av permanenta terrasser för uteserveringar. Och utanför S:ta Katarinas ruin vill man dels bygga en mur med vattenkonst och dels en lummig lund längst in mot torgets sydvästra hörn.
- Flexibiliteten har varit viktig för oss. Torget ska kunna byta skepnad olika tider på året, sa arkitekten Lina Dahlström.
Till exempel ska uteserveringarnas golv kunna förvandlas till isbanor på vintern. Eller något annat.

Nöjd krögare
Lennart "Lenta" Rosenlund, krögare vid Stora torget är mycket nöjd med förslaget.
- Det var det absolut bästa förslaget. Jag gillar särskilt idén med fasta uteserveringar, det blir mycket bättre och mycket snyggare. Belysningen är jag också imponerad av. Själv tänker jag öppna upp mina portar och erbjuda min handikapptoalett till torgets besökare, säger han.
Kommunalrådet Lars Thomsson var också nöjd. Men han vill redan nu lägga in en reservation om att allt kanske inte kan genomföras.
- Vi vet inte hur mycket som ryms inom budget, sa han.
Kjell Skalberg och Bertil Klintbom från tekniska nämnden respektive tekniska förvaltningen var dock inte bekymrade för pengarna.
- Vi har sex miljoner anslaget för det här. Och utifrån det måste förslaget anpassas, sa de.
Totalt rymmer budgeten för Stora torget tio miljoner kronor uppger Sonia Landin. Merparten utgörs av en sista pott av de omställningspengar Gotland fick i samband med att P18 försvann.

Invigning om ett år
De medverkande arkitekterna uttryckte alla sin glädje över vinsten.
- Det är en så speciell plats. Det är en miljö man inte ofta får möjlighet att arbeta med. Det känns fantastiskt både roligt och ansvarsfullt, sa Frida Schlyter från Hansen Henneberg i Köpenhamn som jobbar med att utforma belysningen.
Om ett år, på skyltsöndagen 2010, är invigningen av det nya Stora torget inbokad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!