Mer av grönska, vatten och mötesplatser. Mindre av bilparkering.
Nu tar kommunens tekniska förvaltning tag i ett av landets minsta stora torg - det i Visby. Så som det ser ut idag kan det inte se ut i framtiden, menar förvaltningen, som nu planerar för en arkitekttävling för att få fram kloka lösningar. Och gotlänningarna ska också få säga sitt.
-Tekniska förvaltningen har funderat på hur vi ska kunna göra det trevligare. Vi har inte haft några stora pengar men vi har lite omställningspengar i en pott, säger avdelningschefen för gatu- och markavdelningen på Tekniska förvaltningen, Ann-Sofi Lindskog.
Plats för möten
En självklar mötesplats året runt är förhoppningen för det nya Stora torget. Planerna på att göra om torget i Visby har precis börjat, men redan 2010 ska det ha fått sin makeover.
Tankarna på en trevligare mötesplats i Visby föddes 2007 då Sommardesignkontoret vid Högskolan på Gotland visade sina idéer på hur man skulle kunna göra om torget.
När sedan tillväxtprogrammen och besöksnäringen visade sitt intresse så beslutade man sig för att gå ihop, och idag finns en pott på 8-10 miljoner enligt Ann-Sofi Lindskog. För de pengarna ska Stora torget i Visby göras om så att det blir en naturlig mötesplats istället för bara en parkering som det är idag.
-Om jag idag skulle stämma träff med någon på Stora torget så finns det ingen självklar mötesplats där, det vill vi ändra på, säger Ann-Sofi Lindskog.
Några detaljer finns ännu inte, utan det som gäller nu är att föra diskussioner med fastighetsägare och näringsutövare i anknytning till Stora torget för att se vad de tycker och tänker. Att arbeta tillsammans med allmänheten är viktigt menar Ann-Sofi Lindskog.
Bättre för torghandeln
-Vi kommer att anordna en arkitekt- och projekttävling där det vinnande bidraget får i uppdrag att rita arbetshandlingarna. Men det ska vara en tävling där arkitekterna först får kvalificera sig för att få vara med. Resultatet måste vara hanterbart och på det viset får vi kanske in 3-5 verklighetsförankrade förslag istället för 50, säger Ann-Sofi Lindskog.
Hon tänker sig smartare lösningar för exempelvis torghandeln, och i och med att Länsmuséet är med på noterna så hoppas man kunna använda och utnyttja S:ta Karins ruin mer än idag.
-Tänk på vintern om vi kunde ha en isbana i ruinen, med musik i bakgrunden så att vi kunde få låtsas vara isprinsessor.
Men först väntar mycken planering vilket förmodligen kommer att ta större delen av 2009, för att 2010 sätta spaden i kullerstenarna och ha torget klart till utgången av 2010.