"Stora utmaningar när det gäller ekonomin"

Den här veckan pågår regionens budgetavstämning. "Jag är övertygad om att vi kan klara det", säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) och regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-08 14:09

Region Gotlands politiska ledning har stängt in sig i regionens lokaler på Korpenområdet i Visby för att gå igenom budgeten.

– Budgeten antogs i våras, så det här är en budgetavstämning. Vi för diskussioner om hur utgångsläget ser ut. Vi har också lagt ut en hel del olika uppdrag som vi diskuterar, om hur man exempelvis kan samordna lokaler, verksamheter och måltidsverksamhet.

Några mer konkreta besked kan inte ges i dagsläget.

– Vi kommer att hålla en presskonferens på torsdag, säger Eva Nypelius.

Regionens andra delårsrapport, efter årets första åtta månader, visar på en prognos där nämnderna gör ett underskott på sammanlagt 46 miljoner kronor. Under 2017-2019 ska regionen spara totalt 170 miljoner kronor för att få ekonomin i balans, men enligt delårsrapporten kommer inte de åtgärder som beslutats att räcka till.

När Eva Nypelius och Centerpartiet var i opposition var hon mycket kritisk mot nämndernas ständiga underskott. Under det innevarande år har ekonomin försämrats från första delårsrapporten till den andra med cirka tio miljoner kronor.

Kommer ni kunna få en budget i balans?

– Vi kommer att ha stora utmaningar framåt när det gäller ekonomin, men jag är övertygad om att vi kan klara det.

Minskade skatteintäkter, stora pensionsavgångar och svårigheter att rekrytera rätt kompetenser är några av de största utmaningarna framöver.

– Vi måste jämna ut kostnaderna över tid för att klara ekonomin i framtiden, säger hon.

Meit Fohlin (S) ser också stora utmaningar, nämndernas ekonomi har försämrats under året.

­ – Alla nämnder utom två gör ganska stora underskott. Vi har ansträngda verksamheter och behöver fatta beslut för att komma närmare en budget i balans. Alliansens lösning är att spara ännu mer, medan vi anser att man måste investera för att kunna locka nya medarbetare, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!