Stormen gick hårt åt Benguela-vraket

Stormen förra helgen gick hårt åt vraket Benguela utanför Klintehamn. Endast en mindre del av det söderrostade lastfartyget sticker nu upp över vattenytan.

Gotland2005-01-15 06:00
Benguela kom från Södertälje och var lastad med spannmål. Tidigt på fredagsmorgonen den 25 mars 1983 gick båten på grund i tät dimma. Svåra pålandsvindar drev Benguela allt hårdare på grund och bogserbåtarnas försök att dra loss fartyget var förgäves.
En lucka i lagstiftningen gjorde att rederiet inte kunde tvingas att ta hand om fartyget, något ägarna inte ansåg sig ha råd med.
Vraket är utmärkt på sjökorten och ligger strax utanför inseglingsrännan till hamnen. Benguela har varit ett tydligt sjömärke för det grund som finns i närheten av rännan. Under åren har den sönderrostade båten sakta vittrat sönder, och är sedan några dagar nätt och jämt skönjbart från land.

Ingen fara för andra
- Det är högvatten nu så det syns bara en svag antydan av vraket, berättar Leif Wigsten som arbetar på Hasselas båt i Klintehamn.
Efter att GT vid lunchtid igår kontaktat Sjöfartsverkets avdelning för rapporter om faror till havs valde myndigheten att omedelbart gå ut med en varning till sjöfarten i Östersjön.
Så länge vraket inte ligger i farleden utgör det ingen direkt fara för andra fartyg. Att fartygsresterna efter stormen förts ut i farleden bedöms som små med tanke på vindriktningen, säger Peter Hellberg, chef för ostkustens sjötrafikområde vid Sjöfartsverket.

Mätning med ekolod
En lotsbåt skickades till Klintehamn för att med ekolod undersöka vraket. Igår på eftermiddagen konstaterade Sjöfartsverket att Benguela visserligen låg kvar på samma plats som tidigare, men att delar som förr varit synliga över vattenytan försvunnit. Inget skrot hittades i leden in till hamnen.
Om resterna anses vara en risk för båtar i området kan det bli aktuellt att märka upp platsen på något vis, uppger Hellberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om