Stormfälld skog: ”Farligaste man kan hålla på med”

Gotlands skogsägare försöker just nu få koll på de kraftiga stormarnas skador. När vindfällda träd ska tas om hand hör arbetet till det farligaste man kan göra.

Den höga granen i Follingbo började luta i första vinterstormen i december. Sarah Hammarberg fällde den på måndagen, ett arbete som är farligt om man inte har koll på vad man gör. Det har Sarah: "Den gick precis där jag ville", säger hon när stocken landat på backen.

Den höga granen i Follingbo började luta i första vinterstormen i december. Sarah Hammarberg fällde den på måndagen, ett arbete som är farligt om man inte har koll på vad man gör. Det har Sarah: "Den gick precis där jag ville", säger hon när stocken landat på backen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-02-22 07:02

Fyra vinterstormar med vindbyar som tidvis nådde orkanstyrkor har fällt mängder av träd i öns skogar. På Skogsstyrelsens distrikt Stockholm-Gotland har konsulent Ingvar Hansson varit ute och tittat efter den senaste stormens framfart.

– På ett ställe i Björke var det ganska mycket invid ett hygge, där var känsligt med vinden från nordost, säger han och berättar att det annars mest handlar om enstaka träd som blåst omkull eller lutar.

Öns skogsägare har skyldighet att ta reda på det som stormen fällt. Lagen säger att om det fallit mer än fem skogskubik per hektar måste stammarna bort.

– Det kan bli en insektshärd och lämpligt yngelställe annars, säger han och berättar att det i snitt handlar om tio träd per hektar som är gränsvärdet.

undefined
Ingvar Hansson, konsulent vid Skogsstyrelsen, menar att stormfälld skog i spänn är bland det farligaste man kan hålla på med. Bilden tagen efter stormen Per.

När öns skogsägare ska ge sig ut med vinschar och motorsågar för att fälla och ta hand om träd som lutar eller blåst omkull, höjer Ingvar Hansson ett varningens finger. 

– Det är ett väldigt riskabelt och farligt arbete. Stormfälld skog som ligger i spänn är bland det farligaste man kan hålla på med och man kan råka illa ut, säger han om de väldiga krafter som plötsligt frigörs.

Han menar att det kan vara lätt att ha en övertro på de egna kunskaperna. Rådet till skogsägare är att tänka sig för innan man sätter igång och att ha gått de säkerhetskurser som krävs för att arbeta med motorsåg. 

Sarah Hammarberg vid Hagvards i Follingbo har tre års jord- och skogsbruksskola plus en treårig kandidatexamen i skog och träteknik på universitet bakom sig när hon tittar upp mot den väldiga granen som lutar i skogen.

– Första vinterstormen i december började den luta, sedan dess ha jag bara väntat på att den skulle falla, men den var envis, säger hon och drar igång motorsågen.

Granen är grov, närmare en halvmeter i diameter, och 25 meter hög. 

– Jag vill ha ett riktskär så att jag vet vart den går, säger Sarah Hammarberg och sågar ur en kil i rotänden.

Mörk färg på sågspånen avslöjar att granen är rutten i mitten – något som gör fällningen än mer riskabel. Sarah är van att jobba i skogen, ibland ensam i marker som hon och sambon Mattias Malmros har tagit över efter hennes svärfar Erlings livsgärning som skogskarl och förvaltare.

undefined
Sarah Hammarberg börjar med att såga ur en kil i stammen. Granen visar sig vara rutten och då måste hon vara extra försiktig, eftersom det är svårare att beräkna hur trädet kommer att falla.

– Jag är inte orolig för säkerheten, däremot är jag orolig över att träden jag ska ta ner fastnar mot andra träd, säger hon och låter motorsågen göra sitt jobb.

Med ett brak störtar granen till backen.

– Den gick precis där jag ville, säger hon nöjt.

Sarah Hammarberg är vice ordförande för Mellanskog på Gotland. På gården är det oftast hon som går med motorsågen, och Mattias som kommer efter med processorn som kapar och kvistar. Den här vinterns stormar har inte kommit som de brukar från sydväst, men skadorna på skogen är ändå begränsade till enstaka träd här och var. Däremot var stallets tak på väg att ge sig av.

– Vi fick ta traktorskopan för att hålla kvar taket och skruva fast det, säger Sarah Hammarberg.

undefined
Sarah Hammarberg har skyddsutrustning och flera års utbildning. Säkerheten kommer alltid i första hand när hon jobbar i skogen.

De stormfällda träd som nu ändå ska tas reda på innebär merarbete, och en större risk. Under de närmaste månaderna måste stammarna bärgas, om de ska kunna användas till sågtimmer. Att jobba för länge utan rast kan orsaka stress och trötthet, något som Sarah Hammarberg varnar för. 

– Be om hjälp och ge dig inte på sånt som du känner dig osäker på. Att be om hjälp är inte att vara mesig eller dålig – det är bättre än att slå ihjäl sig, råder hon andra.

Säkerheten A och O

Antalet olyckor vid arbete i skogen, framför allt allvarliga sådana och dödsolyckor, behöver minska.

Säker skog startade 2001 och drivs i dag som ekonomisk förening, i syfte att öka säkerheten för de som arbetar med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling.

Fram till idag har över 150 000 motorsågs- och röjsågskörkort utfärdats och nu pågår en satsning med att få igång utbildningar för fyrhjulingskort.

Källa: Säker Skog, ägs av Lantbrukarnas riksförbund och Norra Skog, Mellanskog och Södra skogsägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!