Det var den försenade turen från Visby till Nynäshamn med avgångstid 17.00 som kom att bli mindre angenäm sådan, för många passagerare. Amelie von Zweigbergk satt i förlig salong och berättar att strax efter avgång började, vad som skulle komma att bli, en mardröm.
– Så fort vi kom utanför vågbrytaren och vände upp mot vinden så drog det igång, säger hon.
Information sändes ut via fartygets högtalarsystem om att överfarten kunde bli vågig, men att det skulle avta efter omkring en och en halv timme. Tidigt under överfarten berättar Amelie von Zweigbergk om två personer, en äldre man och en yngre som var nära att skada sig allvarligt.
– En något äldre man störtade ned platt på golvet. Han fick kravla sig längst med korridoren till en vilstol för att ta sig upp. Den yngre personen bara for iväg. Folk runt omkring ropade och frågade hur det var med den äldre mannen, men ingen kunde gå fram och hjälpa eftersom det gungade så. Alla var ju livrädda för att ställa sig upp.
Detta var bara början på en över två timmar lång skräckfärd. Amelie von Zweigbergk berättar också att en två meter lång plåt från taket i den förliga salongen rasade ned i fören.
– Jag såg inte om någon var nära att träffas, men plötsligt kom två från personalen springandes fram och började försöka sätta upp plåten i taket igen, mitt under pågående turbulens. Folk var ju i chock.
Strax därpå hördes kaptenens röst i högtalarna.
– Kaptenen lät nästan som att han var i någon form av affekt liksom när han bad alla passagerare att sitta still på sina platser, som på ett flygplan när det är turbulens.
Vidare hördes ljudet av porslin som gick i kras samtidigt som passagerarna blev alltmer åksjuka.
– Ja, det spyddes ju till höger och vänster. Både framför och bakom mig satt några stackare som spydde konstant. Personalen sprang fram och tillbaka med påsar och hjälpte folk, de var riktiga änglar.
Borde turen ha gått överhuvudtaget, tycker du?
– Jag är väldigt tveksam. Då har jag ändå jobbat på båten en period under 80-talet och är van. Jag har aldrig varit med om en sådan här resa.
Destination Gotlands marknadschef Adam Jacobsson bekräftar att väder och vind påverkat överfarten.
– Det var rätt så grov sjö, men det är alltid befälhavaren som gör en bedömning att det är säkert att köra. Sen är det alltid personer som blir sjösjuka och då hjälper vår personal till.
Gällande händelsen med taket i förliga salongen så kommenterar han den så här:
– Det var en inredningsdetalj som ramlade ned. Det är väldigt ovanligt att något sådant händer. Ingen ska ha skadat sig till följd av det och vi får se över om vi måste göra några åtgärder kring det.