Stormöten och nätverk i protest mot nedläggningar

Föräldrar och engagerade sockenbor tar strid mot de föreslagna skolnedläggningarna. De senaste dagarna har protestgrupper och namninsamlingar startats och i veckan hålls flera stormöten.

Förslaget om en nedläggning av Stenkyrka skola kom som en chock för Émilie Brannestam (med sonen Jonathan) och Robert Nyberg (med dottern Tilda), som båda har barn på skolan.

Förslaget om en nedläggning av Stenkyrka skola kom som en chock för Émilie Brannestam (med sonen Jonathan) och Robert Nyberg (med dottern Tilda), som båda har barn på skolan.

Foto: Nils Stahle

Gotland2020-09-08 06:01

Förslaget om att lägga ner åtta landsbygdsskolor har väckt upprörda känslor i socknarna. Flera föräldraföreningar kommer att hålla möten i veckan, bland annat blir det stormöte i Kräklingbo. I Öja har en namninsamling för att rädda socknens skola fått över 500 underskrifter.

I ovan nämnda socknar är föräldrarna mer luttrade och har upplevt nedläggningshot tidigare. För föräldrarna i Stenkyrka kom förslaget som lite av en chock. Men när den första förvåningen lagt sig bildades snabbt en föräldragrupp och på måndagen startades även en namninsamling mot förslaget.

Två föräldrar som engagerat sig är Émilie Brannestam och Robert Nyberg, som båda har barn på skolan och förskolan i Stenkyrka.

– Jag flyttade hit för två år sedan och en oerhört viktig punkt då var att det fanns skola och affär. Helt ärligt vet jag inte om jag hade flyttat hit om jag hade vetat det här, säger Robert som snart ska skola in yngsta dottern Tilda på förskolan.

– Vi är jätteförvånade över att de valt att ta med en så välfungerande skola, säger Émilie Brannestam.

Hon framhåller att lärarna är behöriga, klasserna lagom stora, att en hög andel av eleverna når kunskapsmålen och att lokalerna renoverades för bara några år sedan.

– Det finns en hel del känslor i det här men vi försöker att se på det sakligt. Vi försöker analysera rapporten och se vilka brister som finns, men också visa vilken gemenskap och vilket engagemang det finns här. Det visar ju hur viktig skolan är, säger Émilie.

Gruppen har redan börjat kontakta politiker och man ska också försöka göra en kraftsamling tillsammans med lokala företag.

– Vi hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga, säger Robert Nyberg och får medhåll av Émilie Brannestam:

– En nedläggning går inte att återkalla.

Utöver den egna föräldragruppen har Stenkyrka en representant i det nätverk som bildats mellan alla åtta skolor som omfattas av förslaget. Sigrid Agenäs, som har barn på Stånga skola, är initiativtagare till den gemensamma protestgruppen där hon nu fått fatt på en representant från varje skola.

– Vi ska se om det finns några frågor vi kan driva gemensamt. Det finns också en fara i att man spelar ut skolor mot varandra. Det är så kort om tid så vi måste göra allt vi kan för att ta fram bra underlag, säger Sigrid Agenäs.

Förslaget

Det är barn- och utbildningsnämnden som beställt en översyn av skolorganisationen av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Utredningen blev klar i förra veckan.

I den föreslås att åtta skolor ska läggas ner.

Det handlar om skolorna i Eskelhem, Sanda, Stånga, Kräklingbo, Endre, Stenkyrka, Öja och Vänge.

Även förskolorna Linden och Bryggen i Visby samt högstadiet i Fårösund bör läggas ner, enligt tjänstemannaförslaget.

Beslutet om eventuella nedläggningar fattas av regionpolitikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!