Det framgår av en rapport som Östersjösamarbetet Helcom tagit fram med hjälp av hundratals experter.
– Tyvärr har situationen för den biologiska mångfalden blivit sämre, till exempel för marina däggdjur och fiskar, säger forskaren i marinekologi, Lena Bergström, till SVT.
Hon jobbar vid SLU och har varit med och tagit fram rapporten som bygger på undersökningar och fakta mellan åren 2016 och 2021.
Övergödning, överfiske och miljögifter gör att Östersjön mår dåligt. Syrefria bottnar har ökat vilket gör att bland annat torsken har svårt att komma tillbaka då det saknas bottnar med syre där den kan fortplanta sig.
Visserligen har utsläppen av näringsämnen, som bidragit med övergödningen, minskat men utan åtgärder hade det kunnat vara betydligt värre. Ett annat problem är klimatförändringarna som påverkar Östersjön.
I rapporten tas flera olika åtgärder fram för att skapa balans. En del av dessa ansvarar länsstyrelserna för.
– Miljöövervakning där vi inventerar till exempel tumlare och olika marina miljöer är något vi jobbar vi med, säger Elida Lundgren, kust och havsmiljöhandläggare på länsstyrelsen.
En annan uppgift är att bilda marina skyddade områden. Hon ger andra exempel på områden som länsstyrelsen jobbar med.
– Ålgräsängar är en typ av miljö vi vill värna om. Kartläggning av dessa gör att vi kan bilda skydd och införa regler så att de inte skadas, till exempel att reglera ankring eller användning av vattenskoter på känsliga platser.
Blåmusselbankar runt om vår kuststräcka kartläggs för att lägga grunden till att dess skydd.
Ett exempel på åtgärder är att fredningstiden för havsöring förlängts.
– Havs- och vattenmyndigheten har bestämt den nya fredningstiden och vi på länsstyrelsen arbetar med bland annat fisketillsyn, säger Elida Lundgren.
Nu är det inte bara myndigheterna som kan medverka till ett friskare hav. Var och en av oss kan bidra för en bättre miljön.
– Det är viktigt att följa de regler som gäller för fritidsfiske, ger Elida Lundgren som exempel.
En annan åtgärd som berör betydligt fler, är nedskräpningen.
– När man är ute i naturen är det viktigt att plocka med sig skräpet hem, säger hon.
Elida Lundgren jobbar med invasiva arter, något som också äventyrar den biologiska mångfalden.
– Här spelar allmänheten en stor roll. Fynd av Svartmunnad smörbult och andra invasiva arter ska rapporteras till artportalen, gärna med bildbevis.
Kinesisk ullhandskrabba är en annan art som inte hör hemma längs Gotlands kuster.
– Vi vill gärna ha hjälp att upptäcka den, enstaka fynd har gjorts men vi behöver veta mer.
Att ha koll på vilka miljömärkta bottenfärger man kan använda på fritidsbåtarna är viktigt liksom att inte tömma båtens toatank i sjön, utan i en toatömningsstation.
– Köp miljömärkta disk- och tvättmedel. Det mesta vi spolar ner i avloppet hemma hamnar i sjön så småningom.
Utsläpp av näringsämnen i havet, till exempel från jordbruk och skogsbruk är något som regleras på högre nivå och genom samarbeten mellan länderna kring Östersjön.
– Idag har de utsläppen minskat men övergödning är fortfarande ett stort problem, säger Elida Lundgren.
Det här är den tredje helhetsbedömningen som det regionala samarbetet i Helcom gjort och visar att det fortfarande krävs mycket arbete för att förbättra tillståndet i Östersjön. Samtidigt konstaterar man i rapporten att samarbetet ändå gett resultat.