Större intresse för ekologisk mat

Efter några magra år har intresset för ekologiskt producerad mat tagit fart igen. Så mycket att efterfrågan i Sverige överstiger tillgången.Också på Gotland märks ökningen, och allt fler är intresserade av att odla ekologiskt.

Gotland2008-07-03 04:00
- Vi producerar mer ekologiskt på Gotland än vad vi äter upp. Det beror på att vi "exporterar" så mycket till fastlandet. Men vi skulle kunna exportera mycket mer.
Det säger Frans Brozén, ordförande i föreningen Gotlands ekologiska odlare.
Själv är han ett paradexempel på en ekologisk lantbrukare: han odlar potatis, lök, morötter, vall, spannmål och föder upp både nöt och lamm för köttproduktion.

Mycket från utlandet
Han är också ordförande för Samodlarna Sverige, som odlar och distribuerar ekologiska grönsaker, potatis och frukt till grossister i Sverige.
- Samodlarna ökade sina leveranser med 36 procent under första halvåret i år. Det mesta av det kommer från utlandet, så det finns definitivt utrymme att öka produktionen i Sverige, säger Frans Brozén.
Och den har redan ökat.
- Vi odlade 140-150 procent mer ekologisk lök på Gotland i fjol jämfört med 2006. Och i år har arealen ökat med ytterligare 40-50 procent.
Ett annat exempel på det ökade intresset är att Gotlands Ekologiska AB, som är en sammanslutning av köttproducenter, ökat från 12 ägare vid starten i mars i fjol till 23 i dag.
Men det finns också trösklar på vägen. En är att det tar två år i "karantän" innan en odlare får kalla sig ekologisk. En annan är att det är mer arbetsintensivt att odla ekologiskt, och några pekar också på att dieselförbrukningen ökar kraftigt.
- Sedan går det bra för det traditionella jordbruket just nu. När man får en femtedel av dagens spannsmålspris, som det var för några år sedan, är det lättare att snegla på alternativen, säger Frans Brozén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!