Under torsdagen höll Säkerhetspolisen en pressträff ”med anledning av det försämrade säkerhetsläget”, där det meddelades att man höjer terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala.
Orsaken är bland annat de koranbränningar som ägt rum i Sverige, vilket lett till starka reaktioner från den muslimska världen. Även desinformationskampanjer mot Sverige och Rysslands invasion mot Ukraina ligger till grund för beslutet.
Strax efter Säpos besked gick även Försvarsmakten ut med att de också valt att höja terrorhotnivån till en fyra.
”Säkerhetspolisens bedömning är att terrorhotet ökat generellt för hela samhället och Försvarsmakten behöver anpassa sin verksamhet därefter”, skrev Thomas Nilsson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, på Försvarsmaktens hemsida.
På Gotland följer Försvarsmakten läget noga, enligt P 18:s kommunikationschef Tomas Ängshammar.
– Vi har ett mycket gott samarbete och tät dialog mellan berörda myndigheter här på Gotland, vilket är en stor styrka när samhället utsätts för olika påfrestningar. Vi följer noga läget för att se vilka konsekvenser det eventuellt kan få för Försvarsmakten och är beredda att vidta åtgärder, skriver Ängshammar i ett sms.
Vilka konsekvenser kan det få? Och vilka åtgärder kan vidtas?
– Det finns inget direkt hot mot Försvarsmakten eller dess personal. Vilka åtgärder den nya bedömningen eventuellt leder till kan vi inte svara på med hänsyn till sekretess. Mer än att det kan påverka beredskapen inom de delar av Försvarsmakten som kan behöva stödja polisen, meddelar Tomas Ängshammar.