Det var i juni som regeringen offentliggjorde äldreomsorgslyftet, där 2,2 miljarder kronor satsas från staten under 2020 och 2021. Pengarna ska gå till att anställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre ska stärka sin kompetens. På betald arbetstid ges möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska. Socialstyrelsen har fått uppdraget att betala ut statsbidraget till kommunerna.
– Det här är jättebra, kommenterar Roger Nilsson, HR-chef på regionens socialförvaltning.
Vad innebär satsningen?
– Mycket! Det är betydelsefullt och uppmuntrande att äldreomsorgen uppmärksammas nationellt. För vår del kommer 65 personer att kunna stärka sin kompetens. Vi får möjlighet till fler och bättre utbildade anställda.
På kurserna, som nu inletts på Vuxenutbildningen i Visby, välkomnas både anställda från Region Gotland och från privata utförare av äldreomsorg.
Genom en uppgörelse mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och fackförbundet Kommunal ska visstidsanställda som deltar erbjudas fasta anställningar på heltid. Sammantaget väntas äldreomsorgslyftet ge 10 000 fasta heltidsjobb. För Gotlands del är effekten beräknad till 71 jobb. Gotland har valt att utbilda till vårdbiträde, men förhoppningar finns om att senare bygga på också till undersköterskekompetens.
Utbildningen startade i veckan, med drygt 20 deltagare vardera tisdag, onsdag och torsdag. På onsdagen fick en grupp sina kursböcker och en första introduktion, där vårdläraren Maud Eriksson gick igenom praktiska ting om skollokalerna, skolans värdegrund och regler.
Bland deltagarna fanns flera tillsvidareanställda vid äldreboendet Pjäsen i Visby:
– Vår chef jagade på att vi skulle söka. Jag har tidigare börjat på en undersköterskeutbildning, men annat i livet kom emellan, säger Katarina Engström, en av dem.
Utbildning innebär generellt sett bättre lön, men det är inte skälet till att Sahide Kryezi valt att gå utbildningen:
– Jag vill få mer kunskaper, säger hon.
Lennart Kihlberg Modig fick fast anställning på Pjäsen i samma veva som han antogs till kursen.
– Det svåraste att möta i äldreomsorgen är nog demens och psykisk ohälsa.
Andreas Sidestål är inne på liknande tankegångar, och tillägger:
– Hur man ska hantera situationer med personer som behöver men inte vill ha hjälp.
Tina M Larsson är samordnare för yrkesutbildningar på regionens vuxenutbildning. Hon berättar att när meddelandet kom från regeringen så stod man mitt i arbetet med snabbutbildningar på grund av coronakrisen, med 150 deltagare. Och sen skulle valideringskurser för personer som arbetat länge, men behöver stadfästa och dokumentera sina utbildningar dras i gång. Så äldreomsorgslyftet var både glädjande besked och en stor utmaning.
– Vi har ett mycket gott samarbete med socialförvaltningen. Vi diskuterar och hittar lösningar, äldreomsorgslyftet är ett exempel, säger Tina M Larsson.
Utbildningarna som ger rätt till stöd är Skolverkets yrkespaket för vårdbiträde och undersköterska.
– I december 2021 ska vi ha färdigutbildade vårdbiträden, säger Tina M Larsson.
– Man möter ibland åsikten att "jobb får man ändå", men när man pluggar får man en djupare förståelse. Och ska man i framtiden kunna påverka och föreslå förändringar så behövs kunskaperna man får under utbildning.