Störst behov av nya lärare på Gotland

Nästan hela Gotlands lärarkår måste bytas ut fram till år 2033, visar Skolverkets prognos. En utmaning blir att locka fler till yrket, men få väljer att gå öns lärarutbildningar.

Om inget förändras kommer det att saknas 45 000 lärare i Sverige till år 2033.

Om inget förändras kommer det att saknas 45 000 lärare i Sverige till år 2033.

Foto: Alexander Olivera/TT

Gotland2019-12-11 06:01

Om 15 år kommer det att saknas omkring 45 000 behöriga lärare i Sverige. Det största rekryteringsbehovet finns i förskola och grundskola, framförallt i högstadiet. Fram till år 2033 är rekryteringsbehovet störst på Gotland jämfört med övriga län, när behovet av nya lärare sätts i relation till storleken på lärarkåren. Gotland har cirka 1 000 lärare anställda i dag, och 930 av dem kommer enligt Skolverkets prognos att behöva bytas ut.

– De utmaningar vi visste att vi hade har bekräftas. Det handlar framförallt om pensionsavgångar och lärare utan behörighet, säger Torsten Flemming, grundskolechef på Region Gotland.

Gotlands unika förutsättningar i och med ö-läget och de demografiska utmaningarna gör inte saken enklare, enligt Torsten Flemming.

– Vi har ett befolkningsunderlag som ser ut som ett timglas, med många äldre, för få i arbetsför ålder och många barn och unga. Det ger absolut extra utmaningar.

Uppsala Universitet Campus Gotland erbjuder utbildningar till lärare i förskoleklass, grundskolans årskurs 1-3 och grundskolans årskurs 4-6. Att locka studenter till förskollärarutbildningen fungerar bra, värre är det med övriga två program.

– På lärarprogrammen till grundskola var det 11 elever som började nu. Det är alldeles för få.

Lärarförbundet konstaterar att Gotland har näst lägst andel behöriga lärare i NO-ämnen och matematik i landet. Bara 67 procent av lärarna på Gotland har behörighet i de naturvetenskapliga ämnena, endast Jämtlands län har lägre andel behöriga lärare.

– Matte och NO är svåra ämnen att rekrytera till och till de estetiska ämnena. Det allra svåraste är fritidslärare, och det har vi heller ingen utbildning till på Gotland, säger Torsten Flemming.

Det som krävs för att klara framtidens lärarbehov är att behålla de som finns, och att locka nya.

– Vi måste erbjuda en bra arbetsmiljö, det handlar om att se till att det är kul att vara lärare men också att se över löner och att se till att lärarna har det stöd de behöver, säger Torsten Flemming och fortsätter:

– Satsningen på läraraspiranter, att man får jobba under studietiden, har slagit väl ut och är viktig. Vi har även Teach for Sweden för de som redan är utbildade i något annat yrke och vill växla karriär. Samtidigt måste vi vara aktiva på lärosäten och ta nytta av de som precis utbildat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!