Enligt Socialstyrelsen behöver rekordmånga just nu vård på sjukhus för lunginflammation. Bakom det ligger smittspridningen av mykoplasma, som fortsätter att öka till det allvarligaste utbrottet i Sverige sedan 1998.
Åren innan coronapandemin har det rört sig om två till fem patienter i landet om dagen som sökt vård för mykoplasma. I slutet av november sökte ett 20-tal patienter varje dag vård för bakterien.
Smittan sprids just nu även på Gotland, men är inte anmälningspliktig.
– Det är många som har luftvägssymtom och hosta som kontaktar 1177. Det har varit någon inlagd på barnavdelningen och några på infektionsavdelningen med mykoplasma, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.
Mykoplasma är en bakterie som sprids via luften. Till exempel när någon nyser eller hostar. Det bildas då små droppar som andra kan andas in. Dropparna kan också falla ned på saker och spridas vidare därifrån, oftast via händerna.
Frans Brozén, 63 år, lantbrukare och fritidspolitiker på Fårö, insjuknade i slutet av oktober.
– Det var som en lunginflammation, och för mig mycket värre än corona. Så fort jag har ansträngt mig har hosthelvetet kommit, säger han.
Att vila och ta det lugnt har varit enda tänkbara, där november månad i stort sett försvunnit.
– Min fru Gunilla fick det också och var sämre än jag, med lunginflammation och bronkit, säger Frans Brozén.
Mer än fem veckor efter insjuknandet i mykoplasma känner han sig återställd.
– I dag är första dagen jag har kunnat springa 300 meter ut till postlådan och hämta tidningen utan att hosta.
Att ha varit sjuk en gång ger inte någon immunitet. Johanna Ekengren, 37 år och gipstekniker på Visby lasarett, är just nu hemma sjukskriven en andra gång för mykoplasma. Det var i mitten av oktober som ett barn i familjen blev sjuk.
– Efter nio dagar med feber söker till och med vårdpersonal för sitt barn, säger Johanna Ekengren och berättar att hon själv blev rejält dålig två veckor senare, men tillfrisknade igen.
Enligt Folkhälsomyndigheten är just smittspridning inom familjen vanlig, men myndigheten varnar för att smitta kan spridas i verksamheter som till exempel på militärförläggningar och i skolor.
– Förra veckan blev jag snabbt dålig igen, fick feber och började hosta som jag vet inte vad, säger Johanna Ekengren och berättar att hennes andning då var märkbart påverkad.
En andra antibiotikakur och lång sjukskrivning fram till jul väntar henne nu.
– Jag har hört så många som varit sjuka med hosta och feber. Man är helt slut, säger Johanna Ekengren.
Hennes råd till andra som insjuknar är att söka hjälp, särskilt om man har andra bakomliggande sjukdomar, och att undvika att föra smittan vidare.
– Jag tycker att man ska ringa och rådfråga 1177. Har man misstanke om lunginflammation, svårt att andas, hög feber eller snabbt blir sämre, då är det vårdcentralen – eller akuten om de inte har öppet, säger hon.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till ett första symtom, är två till tre veckor. Enligt Socialstyrelsen är mottagligheten för smitta hög i alla åldrar. För åldersgruppen 20 till 30 år är just nu mykoplasmainfektion den vanligaste orsaken till lunginflammation.
– När man är sjuk ska man hålla sig hemma och för sig själv. Har man nyst eller hostat i handen, då får man se till att tvätta händerna, säger Maria Amér och menar att det nu är viktigt att förebygga smittspridningen av såväl mykoplasma som covid-19 och säsongsinfluensa.
På Gotland har många valt att vaccinera sig mot de två sistnämnda – mot mykoplasma finns inget vaccin.
Socialstyrelsen varnar för att covid-19 med just nu omkring 200 vårdsökande patienter om dagen i landet, tillsammans med influensan, kan bli en ansträngd situation för vården, vars topp beräknas komma under december.
Till julen ökar resandet, också tillfällena då många samlas för att umgås. Då kan ett ansträngt läge uppstå även för den gotländska sjukvården.
– Det kan det absolut bli och vi får därför agera så klokt vi kan, med förebyggande åtgärder, och hålla koll på den epidemiologiska utvecklingen, säger Maria Amér.