Stort antal läkare stöttar Brandström

- Det är låsta positioner mellan oss och nämndmajoriteten, men vi har sjukvårdsledningen med oss. Jag anser att det beslut som nämnden tog den 10 december inte var bra. Jag tror heller inte att alla patienter är medvetna om att beslutet innebär att inte längre kunna vara listad hos en namngiven läkare.

I skottgluggen. P-O Jacobsson, ordförande för hälso-och sjukvårdsnämnden hamnade i skottgluggen när distriktsläkarna stöttar Hans Brandström.Arkivfoto: Rolf Jönsson

I skottgluggen. P-O Jacobsson, ordförande för hälso-och sjukvårdsnämnden hamnade i skottgluggen när distriktsläkarna stöttar Hans Brandström.Arkivfoto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-12-19 04:00
Det säger Ann-Hovland-Tånneryd, distriktsläkare vid vårdcentralen i Hemse och en av de 23 distriktsläkare som har skrivit på ett upprop till stöd för Hans Brandström som i protest hoppat av jobbet som ny primärvårdschef efter hälso- och sjukvårdsnämndens HSO, beslut att man inte längre ska kunna lista sig hos en fast läkare. Avhoppet beror också på nämndbeslutet att tillåta så kallade enläkarstationer.
- Kontinuiteten är viktig för patientsäkerheten. Därför bör nuvarande listning vara kvar. Patientsäkerheten är också svår att klara med enläkarstationer. Mindre enheter innebär att det är svårt att upprätthålla kvalitet och kontinuitet. Det är heller inte bra ur arbetsmiljösynpunkt, säger Ann Hovland-Tånneryd.

Starkt stöd
Hans Brandström har starkt stöd inte bara hos distriktsläkarna utan även hos Gotlands läkarförening och det finns även läkare på Visby lasarett som vill skriva på uppropet mot beslutet i HSN. Också sjukvårdsledningen ger Hans Brandström sitt stöd.
I måndags hölls även ett möte med P-O Jacobsson, centerpartistisk nämndordförande. Deltog i mötet gjorde en stor del av distriktsläkarna, liksom sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg.
- Ja det är riktigt. Det blev en stor uppslutning av primärvårdsläkarna som ställde frågor om varför man tagit ett sådant beslut. Beskedet blev att det vid nästa nämndsammanträde ska göras ett förtydligande till beslutet. Det distriktsläkarna är mest oroliga för är att man som patient inte ska få lista sig hos en särskild läkare utan på en vårdcentral, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.

Listningen
- Vi på förvaltningen har uppenbarligen inte lyckats förmedla våra tankar till politikerna. Vi anser att ett led i att lyckas få hit och behålla distriktsläkare är att hålla på listningen till namngivna läkare, som då kan känna att de inte riskerar att bli överhopade med arbete, utan kan ha en balans i jobbet.
Det säger Ann-Christin Kullberg, som trots "överkörningen" av sjukvårdsledningens åsikt om att bibehålla nuvarande regler inte tänker sluta som sjukvårdsdirektör. Arbetet med att hitta någon annan som primärvårdschef inleds nu och lyckas man inte, ja då riskerar Ann-Christin Kullberg att både vara sjukvårdsdirektör och primärvårdschef!
- Det enda jag kan säga är att det handlar om missuppfattningar om vad vi har beslutat. Därför ska vi förtydliga oss till nästa nämndsammanträde. Det är ingen tanke på att ta bort läkarlistningen. Men det blir så att först listar man sig vid en vårdcentral, sedan hos en läkare på vårdcentralen. eller rättare sagt hos ett team på centralen. Skillnaden är i stort sett noll, säger P-O Jacobsson, (c) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hyrläkare
- Däremot kan en vårdcentral ta ansvar för att ordna en hyrläkare om det saknas, till exempel i Roma. Och man kan listas där även om det för närvarande inte finns någon läkare, säger P-O Jacobsson.
Han ser heller ingen risk med att tillåta så kallade enläkarstationer. Något distriktsläkarna är emot både vad gäller patientsäkerheten och ur arbetsmiljösynpunkt.
- Det här med uppropet och mötet i måndags måste bygga på en missuppfattning, annars skulle man inte reagera så hårt, säger P-O Jacobsson.
Men från distriktsläkarnas, Gotlands läkarförenings och från sjukvårdsledningens sida, är enigheten stor. Man instämmer också i det Hans Brandström fört fram, att beslutet om listning per vårdcentral strider mot femte paragrafen i hälso- och sjukvårdslagen. Landstinget i Västmanland låter nu pröva om det är så och listning på vårdcentral finns också införd i Hallands och Kalmars landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om