Stort behov av fler unga nämndemän

Nämndemannakåren måste föryngras.
Och det måste in fler invandrare.
Det anser regeringen som inom kort kommer att lägga fram ett förslag om hur mångfalden bland nämndemännen ska öka.

Gotland2005-04-13 06:00
Idag väljs nämndemännen på politisk grund. De utses av de politiska partierna i förhållande till dessas storlek och väljs av kommunfullmäktige.
Men det är inga politiska uppdrag i egentlig mening.
På Gotland finns totalt 109 nämndemannauppdrag (varav 24 jurymän).
För tjänstgöring i Gotlands tingsrätt finns 40 valda nämndemän. 22 kvinnor och 18 män. Den äldsta är 74 år och den yngsta 26 år. Medelåldern är 54 år.
Tre har utländsk härkomst.
- Det blev en viss föryngring efter förra valet, säger lagman Sture Stenström vid Gotlands tingsrätt.
- Vid senaste förordnandet fick vi också in ytterligare en invandrare. Det märks att partierna tänker på mångfalden när de utser nämndemän, fortsätter han.

Speglar inte samhället
Regeringen tycker dock inte att det räcker. Dagens nämndemän speglar inte i tillräckligt hög grad hur samhället faktiskt ser ut, menar man.
- Det är inte rätt sammansättning i våra domstolar, det är bara att konstatera, sa justitieminister Thomas Bodström i en intervju i SVT i måndags.
Det han främst vände sig mot var att det är för få personer med utländsk bakgrund. Men även ålderssammansättningen, medelåldern bland nämndemännen i landets domstolar är 58 år.
- Det handlar om förtroendet för våra domstolar, sa Bodström.
Regeringens recept blir att delvis bryta upp partiernas monopol på att utse nämndemän. En femtedel av uppdragen föreslås få utgöra en fri kvot och ska kunna sökas av vem som helst.

Inget politiskt uppdrag
Man lägger även till etnisk mångfald som ett av de kriterier man ska ta hänsyn till när nämndemän utses. Tidigare har kriterierna bara varit tre: yrke, ålder och kön.
Lagman Sture Stenström vid Gotlands tingsrätt ser positivt på regeringens förslag till förändring.
- Jag har inget emot att man möjliggör för val utanför de politiska partierna. Att vara nämndeman är ju inget politiskt uppdrag, säger han.
- Vilken betydelse har egentligen nämndemännen?
- Jag tror det är väldigt betydelsefullt för förtroendet för våra domstolar att vi har den insynen som nämndemännen ju är en garant för.
- Men har de någon reell makt, kan deras åsikt påverka utgången av ett mål?
- Ja, visst tar man intryck av vad de tycker. När man diskuterar till exempel påföljden kan mycket väl nämndemännens synpunkter och röster bli avgörande. Även om lagen styr är det ju mycket som är tolkningsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!