Stort byggtryck på Storsudret
Det sägs att det råder i princip byggstopp på Storsudret. Många fastighetsägare vill bygga men riksintressen och strandskydd sätter käppar i hjulen för många.- Nja, det stämmer inte om man ser till hur mycket det har byggts de senaste åren. Det är nog snarare så att där man får bygga vill man inte bygga, säger Lars Grönberg, stadsarkitektkontoret.
Några som GT talat med påstår att på östra sidan av Storsudret får man bygga medan alla bygglov på västra sidan nekas. Ett påstående som motsägs av siffror för 2004 som visar att elva bygglov beviljades i Vamlingbo men bara sex i Hamra. Däremot har lösningen med kommunalt va i Hamra gjort att det nu finns utrymme för viss byggnation där.
Särskilt skyddsvärt
Storsudret är utsatt som ett särskilt skyddsvärt område av riksdagen, liksom Fårö och Östergarnslandet. Här får sedan 1987 fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse.
Men kommunfullmäktige på Gotland har beslutat om vissa lättnader i dessa restriktioner, den så kallade PO-ventilen, uppkallad efter byggnadsnämndens dåvarande ordförande, centerpartisten Per-Olof Jacobsson, Näs.
För det gäller att hitta en balansgång mellan att tillåta viss utveckling för de boende på Storsudret och att skydda de värden som gör att människor vill bo där, den unika naturen och strandsocknarnas karaktär.
- Det har byggts mycket de senaste åren, det finns inte fler avslag på Storsudret än på andra ställen, säger Lars Grönberg, biträdande stadsarkitekt.
Det finns också en känd problematik i att de som till slut får bygga säger nej till nya bygglov i närheten och överklagar alla tillstånd.
- Det finns ett stort tryck att bygga på Sudret och det skulle kunna säljas ett par hundra tomter, bara det gavs bygglov, förklarar Benny Appelqvist som tycker att det borde kunna gå att bygga mer men att det är en politisk avvägning.
- Som tjänstemän har vi bara att följa de regler som finns, vi kan inte påverka dem.
Några som fått positivt förhandsbesked för nytt bostadshus i Vamlingbo är Roland Karlsson och Lotta Svärd.
Roland har tagit över gården vid Bjärges och föräldrarna, Ingrid och Bengt, ska bo i det nya huset är det tänkt.
Vågar inte tro
- Vi läste i GT att vi fått positivt förhandsbesked men vågar inte tro något förrän vi har bygglovet i handen, säger Roland Karlsson.
Det finns också krav på hur deras nya hus ska se ut.
- Det ska vara sten och bulhus för att passa in i miljön står det, lite konstigt med tanke på att det inte finns några stenhus här. Ett trähus hade passat in bättre i miljön eftersom det är det som finns här.
Först planerades huset på samma sida som gården men där fick de inte bygga för det skulle bli för nära ladugården. Trots att Ingrid och Bengt bott bredvid ladugården i all tid, var det inte tänkbart att göra det i ett nytt hus. Det tog åtta månader innan byggnadsnämnden beslutade om positivt förhandsbesked. Nu hoppas de att det inte ska ta lika lång tid att behandla bygglovet.
Behöver snabb lösning
- Vi behöver en snabb lösning, vi driver redan gården och måste veta hur det blir med vårt boende, påpekar Roland Karlsson.
Föräldrarna hyr nu i en grannfastighet i väntan på beslut. Bengt Karlsson tycker att samhället borde värna det gotländska lantbruket och göra det enkelt för dem i den yngre generationen som vågar satsa på att bli bönder.
- Skulle jordbruket försvinna betyder det otroligt mycket för hela ön, konstaterar han.
Stadsarkitektkontoret håller på att inleda arbetet med nya fördjupade översiktsplaner för Fårö, Sudret och Östergarnslandet.
FAKTA/ByggreglerFör Sudret har en fördjupad översiktsplan antagits av kommunfullmäktige 1995-02-13. I den är Sudret i sin helhet betecknat som en värdefull bebyggelsemiljö. Detta innebär att särskild hänsyn till miljön ska tas vid lokalisering och utformning av bebyggelse.
Enligt 4 kap 4 § miljöbalken får på Sudret fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Vid tillämpningen av lagen bör betydande återhållsamhet iakttas med att tillåta ny fritidsbebyggelse på Gotland. Det gäller särskilt i de områden som har speciellt stora bevarandevärden d v s Fårö, Storsudret och Östergarn.
Källa: Gotlands kommun
Enligt 4 kap 4 § miljöbalken får på Sudret fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Vid tillämpningen av lagen bör betydande återhållsamhet iakttas med att tillåta ny fritidsbebyggelse på Gotland. Det gäller särskilt i de områden som har speciellt stora bevarandevärden d v s Fårö, Storsudret och Östergarn.
Källa: Gotlands kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!