Ett fall av svininfluensa A(H1 N1) och fyra drabbade av årets säsongsinfluensa har hittills i år vårdats vid lasarettets infektionsklinik. Det var i mellandagarna som de första personerna skrevs in.
Men enligt smittskyddsläkare Sven Montelius räknar man med att det större utbrottet ännu är på väg.
- Högsäsongen räknar vi med i slutet av januari och i början av februari, säger Sven Montelius.
Betydligt färre har valt att vaccinera sig i år, jämfört med 2009/2010 då den stora vaccinationskampanjen inför svininfluensan pågick.
Då valde runt 70 procent av gotlänningarna att vaccinera sig, vilket var cirka tio procent över riksgenomsnittet.
Sven Montelius tror att personer kan ha blivit oroliga efter debatten om vaccinet som gavs mot svininfluensan, pandemix, som har kopplats till narkolepsi.
Men årets vaccin är en annan sort, trots att skyddet mot svininfluensan ingår som en av tre influensaskydd.
Falsk rädsla
- Det här handlar alltså om en falsk rädsla. Jag tycker att det är synd att man inte tar det här vanliga vaccinet. Om man är gammal, har hjärtsvikt, kol eller astma så kan man bli ordentligt sjuk. Personer och äldre som är svaga kan dö, säger Sven Montelius.
Vaccin kvar
7 000 doser vaccin har beställts, och än finns det vaccin kvar på Gotland. Nu uppmanar sjukvården att personer som är i riskgrupper ska beställa tid för vaccination.
- Även om det är hög tid, så kan vaccinet hinna börja verka på en 10-14 dagar, säger Sven Montelius.
På vårdcentralen Visborg har man hittills i år vaccinerat runt 1 000 personer. Det är färre än förra året och inför utbrottet av svininfluensan, enligt distriktssköterska Nina Allheim.
- Då var det rekord. I år har vi ännu inte upplevt att det är så många som är sjuka. Men vi tror att toppen är på väg nu när alla är tillbaka på jobbet efter helgerna.