Stort intresse för småskalig osttillverkning
När Arla stängde mejeriet i Stånga i början av året sattes punkt för den storskaliga ostproduktionen på Gotland.Framtidens osttillverkning på ön kommer att vara småskalig, och mångfalden stor. Den här veckan genomförs en kurs i småskalig osttillverkning, och intresset är stort.
Vid Stafva gård hålls den här veckan en kurs i Hushållningssällskapets regi. Sällskapet har fått nära en miljon kronor för att utveckla småskalig livsmedelsförädling och gårdsysterier är ett av projekten.
Kerstin Jürss leder kursen. Hon har i många år lärt ut osttillverkning vid lantbruksskolan i Östersund, men driver sedan drygt ett år tillbaka ett eget ysteri i Flen.
- Produktionen blir 7-8 ton i år, men fullt utbyggd ska tillverkningen vara omkring 15 ton, berättar hon.
Vid Jürss ysteri görs ett tiotal ostsorter på komjölk hårda, mjuka, dessertostar samt blå- och grönmögelostar.
Hur ostar tillverkas vet Kerstin Jürss. Men minst lika viktigt är att kunna sälja dem. Det är dyrt att göra ostar i liten skala. Men hantverk, lokal produktion och kvalitet är argument som går hem.
- Jag tror inte vi får några problem att sälja 15 ton om året, när produktionen är i full gång. Vi har gårdsbutik, säljer till några restauranger, till en butik i Malmköping och är på gång att bygga upp ett distributionsnät som även täcker Stockholm.
Att starta ett gårdsysteri kräver en rad tillstånd. Inger von Corswant tycker dock, att kontakten med myndigheterna varit förvånansvärt smidig. Kerstin Jürss håller med, livsmedelsbyråkraterna har blivit kunnigare. Men de kan bli ännu bättre.
Inger von Corswant har investerat 500 000 kronor i sitt ysteri. Hur stor produktionen kommer att bli vet hon inte, det styrs av efterfrågan.
Att hålla jämn kvalitet i produktionen är viktigt. Av Kerstin Jürss får deltagarna lära sig noggrannhet. Minuter, grader och milliliter allt måste vara noga mätt. Gärna med minst en decimal. Exempelvis är rumstemperatur är inget diffust begrepp, utan exakt 18 grader.
Bland kursdeltagarna finns Maria Uhlén. Hon driver redan ysteri vid Häftings i Hangvar, där mjölk från gårdens får används i produktionen.
- Vi håller också på att bygga upp tillverkningen. Produktionen blir ett par ton när vi är klara, säger hon.
Hushållningssällskapet kommer att stötta deltagarna även efter kursen. I projektet "Från fluster till kluster" ingår fortsatt rådgivning och att skapa samarbetsgrupper.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!