Stort intresse för volontärarbete

Allt fler väljer att bli volontärer för Röda Korset för att hjälpa riskgrupper under coronapandemin. Fortfarande är dock behovet stort och ännu fler behövs.

Emilia Lokrantz jobbar normalt sett med integration på Röda Korset, men har fått styra om för att hantera coronakrisen.

Emilia Lokrantz jobbar normalt sett med integration på Röda Korset, men har fått styra om för att hantera coronakrisen.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-04-20 10:31

Bara under denna vecka har Röda Korset flertalet korta introträffar för de som anmält sitt intresse för att bli volontär under coronakrisen. Anmälan från frivilliga ökade efter hjälporganisationernas och Region Gotlands utskick om covid-19 som gick till alla hushåll på ön.

– Vi har ett 40-tal som väntar på att få gå introutbildningen. Det känns jättebra att folk har nåtts av informationen och att så många vill hjälpa till, säger Emilia Lokrantz på Röda Korset Gotland.

När det gäller just hjälpinsatserna kring covid-19 är Röda Korsets uppdrag att stötta äldre i riskgrupper med inköp av matvaror och apoteksvaror.

– Utöver det finns det också ett stort behov av frivilliga för att kunna hålla våra mötesplatser öppna, och som sjukhusvärdar eftersom de flesta av dessa är över 70 och tillhör riskgruppen och därför inte kan hjälpa till just nu, säger Emilia Lokrantz.

Förutom många frivilliga är det många som behöver hjälp och stöd som ringer på Röda Korsets telefonnummer 070-610 59 16.

– Vi vet inte hur stort behovet är. I första hand ska personer i riskgruppen vända sig till hemtjänsten eller till sitt nätverk, till exempel vänner och familj, om de kan. Annars hjälper vi till.

Emilia Lokrantz uppmanar fler som kan tänka sig att hjälpa till att höra av sig.

– Det finns en plats för alla och vi behöver fler. De här behoven är regelbundna och återkommande, det är ingen som bara behöver hjälp att handla en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!