Stort intresse för utrikespolitisk förening på högskolan
En utrikespolitisk förening har bildats vid högskolan på Gotland. Initiativet är taget av en grupp på nio studenter med Elisabeth Arbin i spetsen. Studenterna går på det fyraåriga Europaprogrammet, där man bland annat läser historia och säkerhetspolitik. Intresset för föreningen är stort. Vi gick ut med en intresseanmälan i höstas. Ett 70-tal skrev på en lista och vid ett informationsmöte kom närmare 40, berättar föreningens ordförande Elisabeth Arbin.Målsättningen med föreningen är att få mer belysning på och skapa intresse för utrikespolitiska frågor. Föreläsnings- och diskussionsaftnar skall anordnas med en mjukstart under februari-mars.
Det gäller att bygga upp ett nätverk, att knyta kontakter. Eftersom det är en ideell förening så gäller det att söka bidrag och att hitta sponsorer, samarbetspartner, för att klara kostnaderna för att bjuda hit bra föreläsare från fastlandet eller från något annat land.
<span class=MR>Kongresshallen</span>
Tanken är att vi ska anordna föreläsnings- och diskussionskvällar och skapa debatt kring utrikespolitiska frågor. Nu mjukstartar vi i februari-mars. Blir det sedan en kongresshall i Visby, ja då kan det bli ett ännu större intresse, tror Elisabeth Arbin.
Idén till föreningen väcktes när hon såg en artikel i tidningen Studentliv om den utrikespolitiska föreningen i Uppsala. Sedan var hon på en Thanksgiving-middag. Där kom hon i samspråk med en elev på högskolans IBR-program, International business relations.
Det fanns också elever från baltstaterna och forna Sovjet med på middagen. De berättade om hur det är där, att det är precis som här. Tidigare hade man ju haft en del förutfattade meningar om det, säger Elisabeth Arbin.
<span class=MR>Studenternas initiativ</span>
Det är väldigt roligt att det är studenter som har tagit initiativet till att bilda föreningen, att det är studenter som jobbar för ett forum för internationella frågor. Det finns också ett allmänt intresse på Gotland för internationella frågor, säger högskolans rektor, Gunhild Beckman.
Hon berättar också om möten kring internationella frågor som hållits på Gotland och där högskolan har varit med. Exempelvis ett Unescomöte om Disarming history, där representanter från forna Jugoslavien medverkade och gav sin version av historien på Balkan.
För några år sedan hölls också ett möte med författare och konstnärer från Cypern. Man träffades i Visby. Motsättningarna mellan turk- och grekcyprioter gjorde att det behövdes en neutral mötesplats.
Visby är en sådan plats. Man tycker dessutom att det är trevligt att kunna sitta avskilt i lugnet på Gotland, säger Gunhild Beckman.
<span class=MR>Få bred diskussion</span>
Hon räknar också upp andra möten, om säkerhetspolitik, om telemedicin och om föreläsningar av förre statsministern Ingvar Carlsson, f.d. kulturministern Bengt Göransson, professor Bo Huldt från försvarshögskolan, med flera.
En förhoppning är också att det ska bli en bra bredd på diskussionerna och ämnena inom föreningen. Visserligen är det elever på Europaprogrammet som har dragit igång föreningen. Men det finns också intresserade lärare och studenter från andra utbildningar, som ekonom, konstvetenskap eller som utbildar sig till lärare.
Vi är ju väldigt bra på att dela upp i olika ämnesområden. Därför är det bra att integrera tänkandet för att få en ökad förståelse för processer som pågår i världen. För även om det blir fred kan motsättningar ligga kvar latent, säger Gunhild Beckman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!