Stort tapp för restauranger – inte lika illa på Gotland

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under 2020. Men restauranger i Gotlands län har tappat mindre än de flesta, visar statistik från SCB.

Tom restaurang.

Tom restaurang.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-03-18 20:24

Många restauranger har tappat en stor del av försäljningen under coronapandemin. Ny statistik för 2020 visar att restaurangernas försäljning minskade med 20 procent i landet jämfört med 2019. I vissa kommuner var tappet så stort som 50 procent, men på Gotland var tappet inte lika stort.

– I Gotlands län har restaurangförsäljningen gått ner med 18 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

I Gotlands län uppgick restaurangernas totala försäljning förra året till ungefär 794 miljoner kronor. Det är en minskning med 173,7 miljoner kronor jämfört med 2019. 

Det största tappade skedde under det andra kvartalet 2020, då restaurangerna på Gotland tappade drygt 37 procent av sin omsättning. 

Restaurangerna i Gotlands län följer därmed trenden i riket, även om minskningen var mindre än rikssnittet. I tio kommuner ökade till och med försäljningen, även om den var marginell. Statistiken presenteras på SCB.

En av de som har berättat om hur hårt restaurangbranschen har drabbats av pandemin är Visbykrögaren Christopher Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!