– Vi menar att det inte är försvarbart att låta det lokala fisket gå förlorat, står det i uppropet som 17 svenska kustkommuner står bakom. En krympande fiskeflotta och allt färre fiskehamnar går helt emot de mål som regeringen satt upp för fisket och i uppropet kräver man ”omedelbara åtgärder för att vända utvecklingen”. Uppropet riktar sig till flera ministrar, bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande på Gotland, är en av de som skrivit under uppropet. Hon tycker att utvecklingen går åt fel håll när stora företag med stora fiskebåtar tränger ut det lokala fisket.
– Vi hamnar mer och mer i att ha ett storskaligt fiske, säger hon.
En av de få yrkesfiskare som finns kvar på Gotland är Johannes Klingvall. Han ser mörkt på framtiden för det småskaliga fisket.
– Vi är på utdöende. Om tio år finns det nog ingen fiskare kvar från Kalmar till Falsterbo, säger Klingvall.
Enligt Klingvall finns det bara fem-sex personer kvar på ön som livnär sig på så kallat passivt fiske, vilket är fiske med exempelvis garn. Utöver det finns några trålare och andra fiskare, som inte har fisket som huvudsaklig inkomstkälla.
Läget är bekymmersamt för yrkesfiskarna. Utöver ökade problem med sälar som äter upp fångsten är konkurrensen från storföretagen kännbar. Ofta är det billigare fisk från storföretag som hamnar i de svenska matbutikerna.
– Vinst går före arbetstillfällen, säger Johannes Klingvall om situationen.
De åtgärder uppropet föreslår är bland annat att lokala intressen ska få större inflytande på hur de svenska fiskekvoterna fördelas, och att rollfördelningen mellan de myndigheter som har hand om fisket ses över. Man vill också att alla beslut inom svensk fiskeriförvaltning ska fattas med konsekvenserna för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i åtanke. Meit Fohlin tror att de åtgärder som föreslagits i uppropet kan hjälpa till att lyfta den lokala fiskenäringen.
– Ja, jag tror det. Och det vi gör på Gotland kommer också att få effekt, säger hon och lyfter fram satsningen på Blått centrum.
Där har Region Gotland, Länsstyrelsen och Uppsala universitet samlat allt som rör vatten, alltifrån dricksvatten till fiske. Det blir ett sätt att lyfta de här frågorna på Gotland, något Meit Fohlin menar att man inte varit så bra på historiskt sett.
– Vi har traditionellt inte jobbat så mycket med de här frågorna, men det är någonting vi försöker vända.